Wat bespreekt WHO-baas hier met één van de hoogste ambtenaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken?

Datum:
 • donderdag 28 december 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  In oktober ondertekende Grotenhuis samen met zorgminister Ernst Kuipers het Global Health Pact. 


  Robin de Boer 28-12-2023

  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 03:04

  WHO-baas Tedros had deze maand een ontmoeting met Pascalle Grotenhuis, directeur-generaal Internationale Samenwerking bij Buitenlandse Zaken.

  Tedros liet op X weten dat hij een ‘heel goed gesprek’ met Grotenhuis had over ‘duurzame financiering’ voor de Wereldgezondheidsorganisatie en de onderhandelingen over het pandemieverdrag. Hij bedankte haar verder voor de voortdurende steun van Nederland aan de WHO.


  Voor haar benoeming zei Grotenhuis: “Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan als DG Internationale Samenwerking. Juist in deze tijd met wereldwijde grote uitdagingen, die onderling sterk verbonden zijn en impact hebben op het buitenland en op Nederland, of het nu gaat om armoede en ongelijkheid, veiligheid, wederopbouw economische ontwikkeling, klimaat, gezondheid of gendergelijkheid. Ik heb er zin in om samen met de collega’s in Den Haag en op de ambassades, en ook met de externe partners, waaronder het maatschappelijk middenveld, bedrijven en kennisinstellingen te werken op deze belangrijke thema’s.”

  Global Health Pact

  In oktober ondertekende Grotenhuis samen met zorgminister Ernst Kuipers het Global Health Pact. Kuipers, Grotenhuis en meer dan 20 partijen hebben de handen ineengeslagen om hun inzet op het gebied van mondiale gezondheid te versterken. Daartoe is op 28 september de Global Health Hub gelanceerd.

  Deze Global Health Hub Nederland is opgericht om een voorloper te zijn in de organisatie van wereldwijde gezondheidszorg.

  Partners van de Global Health Hub Nederland dragen samen bij aan onder meer: het verbeteren van de internationale pandemische paraatheid en het adresseren van de impact van klimaatverandering op volksgezondheid en vice versa.

  Mondiale gezondheidsstrategie van het kabinet

  De Global Health Hub Nederland is onderdeel van de mondiale gezondheidsstrategie van het kabinet.

  Grotenhuis zei hierover: “Het is duidelijker dan ooit dat gezondheid grenzen overschrijdt. En dat we allemaal van elkaar afhankelijk zijn om gezondheidsuitdagingen, zoals nieuwe uitbraken van ziekten en de gezondheidseffecten van klimaatverandering, te beperken. Samenwerking tussen sectoren en over grenzen heen is essentieel. Daarom hebben we nauw samengewerkt met het ministerie van Volksgezondheid bij het ontwikkelen van de mondiale gezondheidsstrategie en de Global Health Hub. Om de meest dringende behoeften te identificeren, om kennis, betrokkenheid en financiële steun samen te brengen, om gemeenschappen te mobiliseren om voor hun gezondheidsrechten op te komen, om gezondheidssystemen te versterken en om tegemoet te komen aan de behoeften van de meest behoeftigen, waaronder vrouwen, kinderen en LGBTIQ+-personen.”

  Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

  NineForNews.nl

  0 reacties :

  Een reactie posten