’s Werelds grootste Japans-Europese kernfusiereactor opgestart

Datum:
 • woensdag 6 december 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  De grootste en een van de meest geavanceerde kernfusiereactoren ter wereld is begin deze maand aangezet.


  TEUN SCHRÖDER05 december 2023


  De reactor JT-60SA is een gezamenlijk project van Japan en de Europese Unie. Uiteindelijk moet het huizenhoge apparaat plasma produceren en voor lange tijd vasthouden.

  De JT-60SA behoort tot het type tokamak reactor. Het vier verdiepingen hoge apparaat, dat ergens doet denken aan een gigantische holle donut, moet straks plasma kunnen beheersen met behulp van sterke magnetische velden. Eind oktober lukten het de wetenschappers al om plasma te produceren en dit voor enkele seconden vast te houden. Uiteindelijk moet de reactor plasma verhitten tot 200 miljoen graden Celsius en het voor een periode van 100 seconden stabiel houden.

  Kracht van de zon


  Het idee achter kernfusie is dat er in plasma fusie moet plaatsvinden. Hierbij smelten atomen samen. Bij die samensmelting komt energie vrij, die we kunnen gebruiken als elektriciteit. In de zon gebeurt ongeveer hetzelfde als in een fusiereactor. Fusie geldt als de heilige graal van groene stroom. Als wij de zon op aarde na kunnen bootsen, hebben we namelijk een onbeperkte stroombron die geen extra brandstof nodig heeft. Maar eenvoudig is het niet. Er lopen al jaren verschillende fusieprojecten, die elk om verschillende redenen voortdurend vertraging oplopen.


  Wat is kernfusie?

  Wil je in detail weten hoe kernfusie precies werkt? In dit artikel leggen we het uit.

  Kernfusie in Frankrijk

  Met de doelstelling om plasma voor 100 seconden vaste te houden, blijft het ultieme doel van onbeperkte energie dus nog wel even uit zicht. Toch hopen de wetenschappers waardevolle inzichten te krijgen die ze kunnen helpen bij het generen van energie uit kernfusie.

  Bij JT-60SA zijn ruim vijfhonderd wetenschappers betrokken en zo’n zeventig bedrijven uit Japan en Europa. De Japanse kernreactor is een voorloper van de Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor (ITER), in Frankrijk, die nu in ontwikkeling is en naar verwachting in 2025 operationeel zal zijn.

  0 reacties :

  Een reactie posten