Rede in Zürich: Viktor Orbán maakt Zwitsers publiek enthousiast

Datum:
 • vrijdag 1 december 2023
 • in
 • Categorie:
 •  Zijn kernbetoog zorgt voor enthousiasme bij het publiek – en verdient ook hier in het land aandacht.


  1-12-2023


  Rede in Zürich: Viktor Orbán maakt Zwitsers publiek enthousiast


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Op uitnodiging van het conservatieve Zwitserse weekblad “Weltwoche” heeft de Hongaarse minister-president Viktor Orbán vorige week woensdag een rede gehouden. Orbán werd ter gelegenheid van de 90e verjaardag van het medium uitgenodigd en in een volle zaal ontvangen. Zijn kernbetoog zorgt voor enthousiasme bij het publiek – en verdient ook hier in het land aandacht.

  De hoofdredacteur en voormalige SVP-parlementariër Roger Köppel noemde in de introductie Orbán als “een van zijn persoonlijke voorbeelden” en gaf daarna het woord aan de Hongaarse minister-president. Orbán´s rede, die meer dan een uur duurde, werd met een staande ovatie van het publiek ingeleid. De minister-president had rijkelijk kritiek op de politiek van de Europese Unie, die de volkeren van Europa van hun zelfbeschikking zou beroven. Daarmee zou Europa, volgens Orbán, het vermogen verliezen om zijn eigen lot te kunnen bepalen: “Omdat de EU-landen niet meer soeverein kunnen zijn, zou Europa in haar geheel dit ook niet kunnen”, concludeert de minister-president en rekent af met de west-extremistisch-trans-Atlantische houding van de Brusselse elites. Hij zou Zwitserland een toetreding tot de EU alleen maar kunnen afraden.

  Appèl voor migratiestop

  De spreker verliest niet alleen kritische woorden met het oog op het EU-centralisme – ook de heersende politiek van de bevolkingsvervanging in West-Europese landen neemt hij onder de loep. Toen Orbán de restrictieve migratiepolitiek van Hongarije schetste, oogstte hij enorm applaus van het publiek. Ook het benadrukken van de relevantie van nationale identiteit als voorwaarde van politiek handelen zorgde bij de luisteraars voor een positieve stemming. Voor Zwitserland had Orbán nog een paar positieve woorden over: hij prees in zijn rede de Zwitserse neutraliteit en de “vrijheidsstrijder” Wilhelm Tell. Na zijn toespraak vond er een podiumdiscussie plaats, waarbij Roger Köppel en Viktor Orbán hun visies voor een ander Europa uiteenzetten.

  Van Orbán leren

  De als “autocraat” in diskrediet gebrachte minister-president is in het geheim het strategische voorbeeld van veel rechtse partijen en politici. Als geen ander lukt het hem om al meer dan 12 jaar met een twee derde meerderheid aan de macht te blijven, zonder daarbij te hoeven afzien van de democratische legitimering van zijn volk. In tegenstelling tot politici in Oostenrijk en Duitsland is hij ook niet op geïmporteerde, vreemde kiezersstemmen aangewezen. Zijn politiek laat tegen alle beweringen in zien dat een stabiele economie in het kader van een parlementaire democratie ook zonder de import van honderdduizenden vervangingsmigranten mogelijk is. Ook al is zijn regering net als andere regering niet zonder fouten: voor Duitse patriotten zou zijn politiek een bron van inspiratie moeten zijn.

  Bron:
  heimatkurier.at

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten