NVWA: een derde boeren overtreedt regels landbouwgif

Datum:
 • vrijdag 8 december 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Utrecht Ongeveer een derde van alle boeren die vorig jaar werden gecontroleerd op hun gebruik van bestrijdingsmiddelen, hield zich niet aan de regels.


  8-12-2023


  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit noemt het hoge aantal overtredingen ’zorgwekkend’. 

  Volgens de autoriteit is in de agrarische sector sprake van een structureel probleem op dit terrein. De autoriteit constateert al jaren veel overtredingen. 

  Gewasbeschermingsmiddelen zijn bedoeld om schade aan gewassen te voorkomen. Boeren die ze gebruiken, moeten er goed op letten dat ze niet in het oppervlaktewater, de natuur of de rest van de leefomgeving terechtkomen. Gebeurt dat wel, dan vormen de middelen risico’s voor mens, dier en milieu. 

  In totaal voerde de autoriteit in 2022 ruim vijfhonderd controles uit. Inspecteurs bezochten onder meer bedrijven in de akkerbouw, bloembollenteelt, fruitteelt, groenteteelt en sierteelt. Omdat de naleving volgens de NVWA echt beter moet, is de autoriteit daarover in gesprek met brancheorganisaties. „Daarnaast wordt gekeken naar andere vormen van toezicht zoals intensievere samenwerking met andere handhavingspartners, zoals waterschap en omgevingsdienst”, voegt de NVWA eraan toe. 

  Ook strenger straffen is een optie die op tafel ligt.


  Noordhollands Dagblad

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Het is heel simpel, als er geen gif is kan het ook niet gebruikt worden, maar zolang de politiek er stilletjes aan verdient (gesponsord door Bayer)wordt het niet verboden.

  Anoniem zei

  In Hollands Kroon laat de Omgevingsdienst weten wanneer er gecontroleerd op gif gaat worden, het Hoogheemraadschap hetzelfde verhaal. Hoe serieus zijn dit soort instanties nog te nemen als er jaarlijks overtredingen plaats vinden zonder dat er maatregelen getroffen gaan worden? Nu worden op bollenpercelen waar jaarlijks grote hoeveelheden gif over gestrooid worden een paar jaar later wortelen geteeld die allemaal in de voedselketen terecht komen. Bloembollen zijn gifbollen, niet vreemd dat er zoveel dementen en Parkinson patiënten in Hollands Kroon te betreuren zijn..

  Een reactie posten