Kabinet plunderde ongevraagd de staatskas voor ruim 40 miljard euro

Datum:
 • zondag 3 december 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Uit documenten van de Tweede Kamer blijkt dat het kabinet vorig jaar maar liefst 51 keer geld uit de staatskas genomen, zonder toestemming van het parlement.


  MARIT NUBÉ 3-12-2023


  In totaal gaat het om ruim 40 miljard euro: veel meer dan eerst werd gedacht. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat loopt voorop en ontvreemdde ongevraagd bijna 23 miljard euro uit de staatskas.


  De Volkskrant concludeerde uit eigen onderzoek dat het kabinet bijna 21 miljard euro uitgaf zonder vooraf toestemming hiervoor te hebben gevraagd uit het parlement. Volgens experts laat dit goed zien dat de democratie onder druk staat. Maar nu blijkt uit eigen Kamerdocumenten dat dit bedrag in werkelijkheid bijna twee keer zoveel is: 41,7 miljard euro.

  Het ongevraagd geld wegnemen wordt door ambtenaren omschreven als een 'incidentele begrotingsaanpassing' (ISB). In totaal is dit 51 keer gebeurd, met als koploper het minstier van Economische Zaken en Klimaat (10 keer). Ook het met VWS-ministerie (8 keer), Onderwijs (7 keer) en Financiën, Justitie en Veiligheid, en Binnenlandse Zaken (alle drie 5 keer) hebben meermaals de staatskas ongevraagd geopend. 

  Bij de geldhoeveelheden is er een duidelijke koploper: het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met maar liefst 23 miljard euro. Veel geld is er gegaan naar het energieprijsplafond van afgelopen najaar, dat miljarden euro's kostte.  Ook VWS (5 miljard euro), Onderwijs en Defensie (beide 3 miljard euro) ontvreemden miljarden euro's ongevraagd uit de staatskas. Het vaakst werden er ISB's gebruikt voor energie, Covid-19 en Oekraïne.

  Ook de ISB's van dit jaar zijn al opgenomen in het Kamerdocument. Daaruit blijkt dat ditmaal het ministerie van Defensie koploper is, vanwege noodmaatregelen voor Oekraïne.


  NieuwRechts

  1 reacties :

  Anoniem zei

  De boevengilde in den haag graait ongegeneerd uit de staatskas en strooien met geld naar waanzin projecten, Oekraïne is het meest corrupte land van Europa, klimaat beleid is bedacht door mensen met twee linker hersenhelften
  Ook het volslagen ongecontroleerde en onrechtstatelijke migratiebeleid loopt de spuigaten uit. Mark rutte en zijn wanbeleid van de kartelpartijen.
  Lees ook het boek 10 jaar ravage rutte.
  Het is een dievengilde die tot verantwoording moeten worden geroepen.
  Waarom gebeurd dat niet. Moet het volk dan maar het recht in eigen handen nemen en de verantwoordelijken met lijfstraffen beboeten, tot de dood erop volgt ? Dat zal vast niet de bedoeling zijn. Maar ze verdienen het wel.

  Een reactie posten