Arjen van Veelen: “Wakker worden in een guur land”

Datum:
 • zaterdag 9 december 2023
 • in
 • Categorie:
 • de beste analyse van de verkiezingsuitslag.


  9-12-2023


  Arjen van Veelen: “Wakker worden in een guur land”


  Samenvatting van het artikel

  Arjen van Veelen: “Wakker worden in een guur land” - 69294


  De column van Arjen van Veelen die in 730 woorden de beste analyse geeft van de verkiezingsuitslag. Maar ook impliciet een duidelijke opdracht is aan politiek Den Haag.


  Lees volledig artikel: Arjen van Veelen: “Wakker worden in een guur land”


  De kaart is van de grootste partij per stembureau. Gemaakt door Stichting Politieke Academie, Joost Smits & NRC.


  Column in NRC

  Deze column van Arjen van Veelen in NRC beschrijft het best en het kernachtigst wat de huidige situatie in Nederland is. Ik hoop dat de boodschap bij de lezers van NRC (en heel veel anderen) overkomt.  “Ze zeiden dat ze zich verweesd voelden; we schrapten hun buslijnen. Ze zeiden dat ze ontworteld raakten; we flexibiliseerden hun banen. Ze mompelden dat ze vereenzaamden; we verhoogden hun parkeertarieven, verkochten hun huisarts aan de hoogste bieder en verpatsten halve woonblokken aan BlackRock.

  Ze zeiden dat ze hielden van de driekleur, wij trokken een vies gezicht. Ze draaiden de vlag wanhopig ondersteboven, we keken nog viezer. Ze zeiden dat ze terug wilden naar de tijd toen je nog een huis kon betalen; we noemden hun verlangen ‘nostalgisch’.


  Ze zeiden dat hun kinderen naar school moesten met lege trommels; we troostten ze met een regenboogvlag. Ze vroegen om isolatie van hun tochtige huurhuizen; we gaven onszelf een gratis zonnepaneel.


  We verminkten hun landschap met windmolens, datacenters, distributiedozen. We dwongen boeren hun kuddes te vermenigvuldigen; toen hun megastallen eenmaal klaar waren zeiden we: haal ze maar weer neer.


  We noemden ze klimaatontkenners, maar we bleven zelf gewoon vliegen. We dronken sojamelk; we bleven vliegen. We blokkeerden de A12, we bleven vliegen. Op het vliegveld sjouwen moderne koelies onze koffers.


  We knepen het sap uit de samenleving met lean management. We bezuinigden het hardst op schoonheid, warmte, troost. Ze vroegen om waardige banen; we gaven ze na tien jaar flexibele dienst een doosje Merci.


  Ze gingen schreeuwen om troost en warmte; we kapittelden die tokkies om hun taalgebruik. ‘Inclusie’ gold alleen de eigen kring, zelden de afgehaakten. We boden nederig onze excuses aan voor het slavernijverleden dat kleefde aan de 1 procent rijksten van eeuwen geleden. We vingen uiterst gastvrij honderdduizenden asielzoekers op in de buurten waar wij zelf gelukkig niet woonden. We attendeerden het volk attent op het feit dat hun kinderfeest racistisch was.


  We bouwden geestdriftig aan een logistieke economie die draaide op honderdduizenden halfslaven. In de distributiedozen en op de schepen lieten we ze buffelen voor ons webshopgenot. We bejubelden de migrant, de open grenzen: we hielden zielsveel van onze stationsschoonmakers, paprikaplukkers, pakketbezorgers, afwassers – nee, sorry, geen vast contract.


  We lieten afgedankte arbeidsmigranten in de vrieskou slapen, doopten hen ‘niet-rechthebbend’. Wie klaagden over buitenslapers die piesten in het portiek, noemden we racisten. Toen sommigen inderdaad racistisch werden, zeiden we ‘zie je wel’. En we schroefden hun eigen risico omhoog.


  We bedachten de schuldenindustrie, we stimuleerden verslaving aan online gokken. We experimenteerden met valse fraude-algoritmes in migrantenwijken. We beknibbelden op rechtshulp. We mangelden tienduizenden kwetsbare burgers: deze grootste racistische operatie sinds de koloniën noemden we eufemistisch ‘toeslagenschandaal’. Alle rechtsstatelijke bolwerken deden er ijverig aan mee, van Belastingdienst tot aan de Raad van State. Wie erop wees, moest weggepest. Toen het toch uitkwam, zeiden we: sorry, zo hadden we het niet bedoeld. Maar we ruimden de zooi niet op.


  We ruimden nooit onze zooi op. Daar stonden we boven. We wierpen blikjes in prullenbakken om ze te laten opvissen door anderen. We vervuilden de lucht, we vergiftigden het water, ondergroeven de aarde voor gas.


  We leerden de kinderen niet meer lezen. We slaagden er niet in de jeugd te beschermen.


  Maar we hadden het goed. We vlogen. We smulden. We lazen de kwaliteitskrant. We zagen: er gaan heus wel eens dingen mis, maar er gaat ook heel veel goed!


  Want we hadden dit land naar ons eigen beeld herschapen. We hadden de samenleving gesegregeerd op basis van het universiteitsdiploma. Met huizen voor hoger opgeleiden, verzekeringen voor hoger opgeleiden – politiek voor hoger opgeleiden.


  We kregen decennialang onze zin: dat noemden we het feest van de democratie.

  Luisteren naar lobbyisten noemden we ‘de polder’. Referenda negeerden we als de uitkomst niet beviel. We kozen keer op keer een historicus die loog en zich dat niet herinnerde.


  We bouwden een samenleving die zo guur en duur werd dat mensen godbetert het krijgen van kinderen gingen uitstellen.


  We sloegen onze hand voor de mond toen we de uitslag zagen, werden wakker in een guur land. Om daarna met de hand, heel even, over de eigen boezem te wrijven. Om vervolgens weer verder te gaan met vingerwijzen. Het kwam door SBS6, door het verkeerde verháál, door het zuivere kwaad, de wolf in schaapskleren.


  Nooit waren wij het kwaad. Nooit kwam het door ons, dat was ondenkbaar. Nooit kwam het door de mensen die al die jaren, direct of indirect, aan de touwtjes zaten: wij, de mensen die al door zoveel morele en rechtsstatelijke ondergrenzen waren gezakt, dat het alleen maar mee kon vallen als we eens niet meeregeerden.”

  4 reacties :

  Anoniem zei

  En dan te bedenken dat dit het topje is van de ijsberg van opgestapelde ellende die de kartelpartijen ons nalaten.
  Mark , hugo en vele anderen zoals ook balkenende draai ze de bak in met hun dictatuur beleid. Trap die domme linkse heilige huisjes maar in.

  Anoniem zei

  Landgenoten,

  Het zal u niet zijn ontgaan: binnenkort neem ik afscheid als uw demissionair minister- president. Voor het zover is, wil ik graag nog een slotwoord tot u richten, mede namens regering, overheid en een groot aantal (oud) Kamerleden.

  Na een grondige evaluatie van de kabinetten-Rutte gevoelen wij de noodzaak u onze verontschuldigingen aan te bieden voor het gevoerde beleid. Met name de laatste vier jaren zijn een regelrechte aanslag geweest op uw gezondheid, welzijn, portemonnee, nuchter verstand en bevattingsvermogen. Dat betreuren wij zeer.

  Kosten noch moeite hebben we gespaard om crisis op crisis te agenderen, monden te snoeren, vaccinaties op te dringen, critici uit te sluiten en geweld toe te passen. Achteraf was het beter geweest u eerlijk te informeren over de ware aard van ons beleid: de uitrol van VN Agenda 2030 met Nederland als proefgebied. Wij verzuimden hierover deugdelijke voorlichtingscampagnes in te zetten en uw mening en democratische inspraak mee te wegen.

  Achter uw rug om wisten we wetten te ondertekenen die uw rechten, democratie, vrijheid en bezit drastisch inperken. Oppositie en andersdenkenden werden met behulp van media en rechtspraak als “complotdenkers” uitgerangeerd. De bejubelde “democratische rechtsstaat” bleek door en door verrot en is geraffineerd buitenspel gezet. Ook het corrupte NAVO-wapengekletter en de zieke, links-liberale moraal zijn tot op heden een schandvlek op de natie.

  Ons beleid is niet meer terug te draaien. Als voorbeeldig “beste jongetje van de klas” hebben we ons land uitgeleverd aan ongekozen criminele buitenlandse organisaties en alles verwoestende, psychopathische SDG deugdictaten. Hoezeer ons dit ook spijt, toch vragen we uw begrip. Alleen samen met elkaar voor die ander zullen we moeten bouwen aan herstel van vertrouwen en werken aan een nieuwe totalitaire controle-maatschappij. Alleen zo scheppen we een duurzaam klimaat voor de elites en verstevigen we onze greep op de belastingbetaler.

  Tot slot: met veel passie heb ik mij mogen inzetten voor het belang van mijzelf en mijn superieuren. Zonder een spoor van schaamte mocht ik rücksichtslos uitvoeren wat er van mij werd verlangd. Het was mij een eer en waar genoegen. Het past mij daarom iedereen te bedanken voor het argeloze vertrouwen en veel geluk toe te wensen bij de laatste stuiptrekkingen van ons vrije, soevereine Nederland. Het ga u goed.

  Groet en prettige feestdagen,

  Mark Rutte, demissionair minister-president

  Anoniem zei

  Waarom lees ik altijd over links (linkse ideeën/linkse partijen/linkse heilige huisjes) als het over de ex-regering? Die is alles behalve links. Weet u wel wat links betekent? En wat zijn dan linkse heilige huisjes? Zoek het aub eens even op.
  Dat neemt niet weg dat de vorige regeringen het liberalisme te ver hebben doorgevoerd met de consequenties van nu.

  Dekker zei

  Anoniem 3, het Links Rechts denken is niet meer aan de orde, het is nu Nationalistisch of Globalistisch. Bij de Globalisten in Nederland behoren de VVD, GL/PvdA, CU, Dierenpartij, VOLT en de allerergste partij D'66.
  Ze voeren de 2030 agenda van Klaus Swab en zijn criminelen uit of ze willen die uitvoeren. Het is tuig van de richel en als het ze lukt dan zal iedere burger van modaal of minder, zo goed als alles kwijt raken of heeft u de uitspraken van Klaus Swab nooit gehoord? Klaus Swab en zijn criminele vrienden waaronder o.a. Rutte, Kaag en Maxima, behoren te worden opgepakt en voor het gerecht te worden gedaagd en dan niet het tot op het bot verrotte gerecht zoals wij dat tegenwoordig in Nederland kennen, maar een onafhankelijke Rechtbank, tenminste als die in het "vrije" Westen nog te vinden is.

  Een reactie posten