Arbeidsmigranten: hoeveel?

Datum:
 • maandag 18 december 2023
 • in
 • Categorie:

 • Hollands Kroon - Anna Paulowna 
  - Hollands Kroon als studieobject voor ’Den Haag’

   Lars van der Bel  17-12-2023


  Hollands Kroon is een studieobject en partner voor het Rijk als het gaat om huisvesting voor arbeidsmigranten. Dat blijkt uit een rapportage van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. 

  Met het experiment is in oktober begonnen en het houdt in dat in Aalsmeer, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Schiedam én Hollands Kroon verblijfadressen van arbeidsmigranten worden geregistreerd. Hiermee hoopt de overheid beter zicht te krijgen op waar de arbeidsmigranten zich ophouden. 

  Tot dusver is het zo dat daar maar weinig over bekend is met alle gevolgen van dien. Zo worden arbeidsmigranten met te grote aantallen terug gevonden in te kleine accommodaties. Ook worden zij nog wel eens onderbetaald in constructies waarbij huurovereenkomsten onderdeel zijn van arbeidsovereenkomsten. Aan dat alles moet een eind komen, aldus minister Van Gennip. 

  Gemeenten moeten vanaf januari een loket hebben geopend waar melding kan worden gedaan van ’ongewenst verhuurgedrag’, wat moet voorkomen dat arbeidsmigranten na afloop van een arbeidsovereenkomst op straat worden gezet. Op die manier kan een indruk worden gekregen van de spreiding van arbeidsmigranten. 

  Vraag en aanbod van logies voor migranten in kaart brengen, is een achterliggende gedachte, net als het vroegtijdig kunnen aankaarten van huisvesting met misstanden. 

  Vooralsnog is registratie van tijdelijke woonruimte een vrijwillige actie, maar er lopen onderzoeken om erachter te komen of het in juridische zin mogelijk is dit te gaan verplichten.

  In navolging van dit alles werkt de gemeente Hollands Kroon mee aan een effectrapportage. Daaruit moet blijken wat de komst van nieuwe bedrijvigheid doet met het aantal arbeidsmigranten en het huisvestingsvraagstuk. 

  De verkiezingen wezen uit dat er in Hollands Kroon veel weerstand is tegen migratie, terwijl het bedrijfsleven feitelijk niet zonder kan. De Adviesraad Migratie berekende dat er gedacht moet worden aan nog eens drie miljoen arbeidsmigranten - bovenop de 750.000 die er nu zijn - wil de vergrijzing in Nederland opgevangen worden.

  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  "De verkiezingen wezen uit dat er in Hollands Kroon veel weerstand is tegen migratie, terwijl het bedrijfsleven feitelijk niet zonder kan." aldus de krant.
  Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat asielzoekers hier niet komen om te werken maar om gratis en ruim beloond te niksen. Duits onderzoek wees uit dat 95% niet werkt en dat wordt dan arbeidsmigratie genoemd? Het woord Omvolking is meer van toepassing. Laat de werkgevers die zo nodig arbeidsmigranten nodig hebben omdat Nederlandse werknemers te duur zijn, eens normalere salarissen gaan betalen en niet proberen alles zwart te doen.

  Een reactie posten