Richtlijnen voor verduurzaming en innovatie datacenters

Datum:
 • donderdag 16 november 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Noord-Holland wil dan ook een aantrekkelijke vestigingslocatie voor datacenters zijn en blijven.

  15-11-2023

  Richtlijnen voor verduurzaming en innovatie datacenters

  De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat datacenters zich volop inzetten voor verduurzaming en innovatie. Daarom heeft de provincie een richtlijn opgesteld. Deze gaat bijvoorbeeld over het reduceren van watergebruik, het aanbrengen van beplanting en het delen van restwarmte.

  De gemeente is verplicht de richtlijn (pdf, 841 kB) te bespreken met de initiatiefnemer van een datacenter. 

  Hardloper bij datacenter in Amsterdam.


  Datacenters zijn cruciaal in een steeds verder digitaliserende samenleving. Datacenters maken het bijvoorbeeld mogelijk dat je digitaal kunt vergaderen, dat hulpdiensten met elkaar kunnen communiceren en dat je je eigen digitale documenten kunt bewaren en delen. 

  Esther Rommel, gedeputeerde economie: “Datacenters zijn niet meer weg te denken en ontzettend veel bedrijven, organisaties en particulieren in Nederland zijn er afhankelijk van. De ontwikkelingen van digitale technologieën zoals artificiële intelligentie (AI) gaan razendsnel. Noord-Holland wil dan ook een aantrekkelijke vestigingslocatie voor datacenters zijn en blijven. Maar er moet wel voldoende aandacht zijn voor het effect van de datacenters. De datacenters hebben een grote impact op het landschap en het watersysteem. En ze gebruiken veel elektriciteit. Daarom vond de provincie het belangrijk om een datacenterstrategie op te stellen.”

  De strategie was een belangrijke stap om te sturen op de vestiging en duurzame ontwikkeling van datacenters in Noord-Holland. In de strategie is onder andere vastgelegd dat er alleen op bedrijventerreinen in Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon nog nieuwe datacenters mogen komen. 

  Grijze 'dozen'

  De richtlijn die Gedeputeerde Staten (GS) nu hebben vastgesteld komen voort uit de strategie. De richtlijn is het resultaat van gesprekken tussen de provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon. Ook de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft input geleverd. 

  Esther Rommel: ”Verduurzamen en innovatie staan altijd op de agenda als wij met partijen in gesprek gaan over datacenters. Wij vinden het erg belangrijk dat de datacenters aandacht besteden aan bijvoorbeeld het gebruik van restwarmte en waterbesparing. Ook de inpassing in het landschap verdient altijd aandacht. Datacenters zijn meestal enorme grijze ‘dozen’ en beeldbepalend voor een gebied. Door aan te sluiten op de omgeving en te kiezen voor de juiste groenblauwe inpassing met bomen, struiken en waterpartijen is veel winst te behalen. Wij verplichten nu de initiatiefnemers om de richtlijn serieus te bekijken en vragen hen om te motiveren waarom er wel of niet aan voldaan kan worden.”

  Maatwerk

  De richtlijn komen bovenop de wettelijke vereisten die voortkomen uit landelijke en Europese wetgeving waar de datacenters sowieso aan moeten voldoen. De toepassing van de richtlijn zal voor ieder datacenter anders zijn. Het gaat om maatwerk waarbij rekening gehouden moet worden met het type datacenter en de lokale omstandigheden. 

  Provincie Noord-Holland
   

  1 reacties :

  Anoniem zei

  De stroom slurpende Datacenters horen niet meer in een dicht bevolkt land.
  Ze betalen ook geen belasting, die betalen de burgers voor ze en daarbij wordt enorm veel water gebruikt. Zet die stroom slurpers in een land met veel zon en zonnepanelen, dan hebben ze in ieder geval overdag stroom.
  Maatwerk, richtlijnen zijn slechts bedoeld om de burgers te misleiden. Onze vriend Theo Meskers, VVD wie anders, is met de volksverlakkerij begonnen en uiteraard is hij er zelf beter van geworden. De PvdA burgemeester uiteraard ook want die mocht meespelen in een nooit vertoond reclame film a 100.000 dollar.

  Een reactie posten