Open brief aan Pieter Omtzigt

Datum:
 • zaterdag 4 november 2023
 • in
 • Categorie: , , , , ,
 • Waarom horen we zo weinig van Pieter Omtzigt over de oorlog tussen Israël en Hamas?


  4-11-2023


  Het verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract (NSC) gaf ook weinig duidelijkheid, maar in een debat met Frans Timmermans werd Omtzigt naar zijn mening gevraagd. Zijn uitspraken in dat debat waren voor mij aanleiding om Pieter Omtzigt een open brief te schrijven.


  Beste Pieter Omtzigt,

  U bent vermoedelijk het meest gewaardeerde Kamerlid van Nederland, en terecht. Uw integriteit en doorzettingsvermogen zijn inmiddels legendarisch. Het is voor een groot deel aan u te danken dat het toeslagenschandaal aan het licht is gekomen, en uw analyse van de fundamentele gebreken in onze democratische rechtsstaat snijdt hout.

  Het is dan ook niet voor niets dat ik al jaren lovend over u schrijf, en begin augustus een hartenkreet plaatste onder de titel: Nederland heeft Pieter Omtzigt nodig.

  Leest u gerust nog eens na waarom ik mijn hoop op u gevestigd had. Het was niet omdat ik het in alle details met u eens was, maar wel omdat ook ik mij zorgen maak om onze democratische rechtsstaat, en natuurlijk omdat ik erop vertrouwde dat u ook in andere zaken integer zou zijn.

  Inmiddels is er veel gebeurd, en nu heb ik een dringende vraag aan u. Maar ik zal eerst toelichten waar die vraag vandaan komt.

  ISRAËL EN HAMAS EN UW REACTIE

  Op 7 oktober braken duizenden Hamasterroristen door de grensafscheiding tussen Israël en Gaza, en richtten een ware slachting aan onder Israëlische burgers. Sindsdien is de strijd tussen Israël en Hamas volop in het nieuws. Dit is een conflict waar wij ook in Nederland mee te maken hebben, alleen al vanwege de massale demonstraties, en vanwege de angst bij veel Nederlandse Joden die zich niet langer veilig voelen.

  In dergelijke tijden is het belangrijk dat politieke leiders kleur bekennen, maar u hoorde ik nauwelijks. In het verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract (NSC) trof ik op bladzijde 74 slechts oppervlakkige gemeenplaatsen aan over het Midden-Oosten, de naam Israël kwam er niet eens in voor. Toen zag ik dat u met Frans Timmermans in debat was gegaan, en ik besloot dat debat terug te kijken.

  Het viel me niet mee.

  DE AANPAK VAN DE CRISIS

  Gespreksleider Diana Matroos vroeg u wat u vond van de stemonthouding van Nederland bij een resolutie waarin werd opgeroepen tot een wapenstilstand. U benadrukte het recht van Israël op zelfverdediging en u toonde begrip voor het besluit van de Nederlandse regering. Vervolgens stelde u dat u deze crisis anders aan zou willen pakken.

  U zei, en ik citeer (vanaf 13.53): “We kijken allemaal naar de Veiligheidsraad. Die zit muurvast omdat er altijd een veto zit. We kijken nu naar de Algemene Vergadering. Die heeft op zich niet heel veel tanden. Wat mij betreft zouden ze moeten kijken naar het Internationaal Strafhof. (…)

  De hoofdaanklager was aan de grens met Gaza de afgelopen dagen. En als we zeggen van: wil je bijdragen aan internationaal recht, Nederlandse regering, ga achter die hoofdaanklager staan. Zorg dat hij onderzoek kan doen, want we weten allemaal dat je onder internationaal recht geen onschuldige burgers mag doodschieten, je mag geen mensen gijzelen.”

  En even later (vanaf 15.03): “Wat ik u zeg: die resolutie gaat het verschil niet maken. Het Internationaal Strafhof gaat dat wel maken.”

  ISRAËL EN DE VN

  Eerst even die opmerking over die lastige veto’s die altijd in de weg zitten in de Veiligheidsraad. U bedoelt waarschijnlijk dat de VS steevast hun vetorecht inzetten om Israël te beschermen. Hopelijk bent u bekend met de ongelooflijke bias tegen Israël in de VN. Misschien kent u zelfs de NGO UN Watch die bijhoudt hoe vaak landen veroordeeld worden in de Algemene Vergadering, die volgens u niet heel veel tanden heeft.

  Hoe stelt u zich de toekomst van Israël voor als de Algemene Vergadering wel tanden zou hebben? Denkt u dat Israël dan nog zou bestaan? Bent u het met mij eens dat de enige bescherming die Israël in de VN heeft dat ‘lastige’ vetorecht van de VS is? En beseft u hoe broos die bescherming is? Eén gril van de VS – zoals Barack Obama ooit liet zien – en de bescherming is weg.

  DE INTERNATIONALE GEMEENSCHAP

  Nu kan het natuurlijk dat u al die resoluties tegen Israël terecht vindt. Het kan zijn dat u vindt dat Israël erger is dan alle andere landen ter wereld bij elkaar. Het zou ook kunnen – en dat lijkt me waarschijnlijker – dat u heel goed weet dat dit soort internationale lichamen vergeven zijn van gekonkel dat voortkomt uit machtspolitiek en corruptie. En uit Jodenhaat.

  Israël erkent het Internationaal Strafhof niet, en terecht. De Israëli’s weten heel goed dat hun vijanden staan te springen om ze voor dat hof te dagen. Ze weten heel goed dat ze van ‘internationaal recht’ niets te verwachten hebben, en dat de ‘internationale gemeenschap’ een mooie gedachte is, maar geen realiteit. De stemmingen in de Algemene Vergadering zijn daar duidelijk over.

  Wat mij brengt bij uw stelling dat Nederland ‘achter de hoofdaanklager zou moeten gaan staan’ en al deze zaken voor het Internationaal Strafhof zou moeten brengen. Zoals ik aan het begin van deze brief al zei, ik heb veel respect voor u. Ik geloof dat u oprecht wilt opkomen voor mensen in de knel, en dat u moedig en vasthoudend bent. Daarom schrijf ik u nu deze brief.

  UW KEUS

  Juist in deze tijd, nu Israël letterlijk vecht om te overleven, juist nu hebben we niets aan een formalistische benadering die gebaseerd is op wensdenken. En voor de duidelijkheid: ook de burgers in Gaza hebben daar niets aan. Het is gruwelijk wat daar nu gebeurt, maar u zult hopelijk beseffen dat Hamas dit gepland heeft.

  Hamas wist heel goed hoe Israël zou reageren op een dergelijke beestachtige orgie van sadistisch geweld. Hamas koos ervoor om geen schuilkelders te bouwen voor de eigen bevolking, Hamas bouwde slechts tunnels om zichzelf en het wapentuig te beschermen. Hamas hield burgers tegen die – na waarschuwingen van Israël – wilden vertrekken. Hamas wil dit bloedbad, en vindt dit goede PR.

  Wie doet alsof organisaties als het Internationaal Strafhof de uitkomst zullen brengen, zal vroeg of laat ontdekken dat dit steun aan Hamas betekent. Omdat de ‘internationale gemeenschap’ overheerst wordt door dictatoriale regimes die geen boodschap hebben aan westers wensdenken. Omdat die dictatoriale regimes al decennialang handjeklap doen om meerderheden tegen Israël te regelen.

  Uw uitspraken over Israël hebben mij diep geschokt. Ik hoop dat dit niet uw officiële Israëlstandpunt is, en zo ja, dat u het wilt heroverwegen. Het liefst zou ik een inhoudelijk antwoord van u krijgen op deze brief, maar ik hoop dat u in elk geval nuchter naar dit conflict zult kijken en een heldere keus zult maken.

  Alstublieft, vertrouw niet op de internationale gemeenschap. Sta zelf op voor Israël.

  Omwille van Israël en omwille van de kinderen van Gaza.

  Hoogachtend,

  Maaike van Charante

   

  Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

  Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike op Twitter. 

  2 reacties :

  Anoniem zei

  De kaarten zijn inmiddels al geschud, we krijgen een kabinet met VVD, GL/PvdA, Omtzigt en BBB, dus weer een links WEF kabinet.
  De mensen in Nederland leren het nooit, ze hebben de aanstaande ellende met nog meer belasting, een nog mindere zorg, nog meer asielzoekers en nog meer Klimaat maatregelen aan zichzelf te danken. Begin maar vast een volkstuintje.

  Anoniem zei

  Steeds meer landen binnen de EU krijgen Rechtse Regeringen omdat het volk die Linkse ellende helemaal beu is. Wat doen we in Nederland? We omarmen Omtzigt, een WEF adept, de Boerin van BBB, idem dito, GL/PvdA omdat ze zo tegen Joden zijn en voor Hamas, en tot slot de VVD met een Turks tut hola die alle kiezers met de VVD kiezers voorop in de maling neemt.

  Een reactie posten