Onderzoek: LNG duidelijk schadelijker voor het klimaat dan kolenenergie

Datum:
 • vrijdag 17 november 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Kritiek op vloeibaar gas: nu moet de energiepolitiek van Habeck worden doorgelicht


  17-11-2023


  Onderzoek: LNG duidelijk schadelijker voor het klimaat dan kolenenergie


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Kritiek op vloeibaar gas: nu moet de energiepolitiek van Habeck worden doorgelicht

  De uitstoot van broeikasgas door LNG (Liquified Natural Gas) zou volgens een nieuw onderzoek “in het ergste geval 274% hoger zijn dan die van kolen”. De resultaten zullen Robert Habeck (Groenen) waarschijnlijk niet bevallen.

  Zoals de “Welt” berichtte [zie ook het bericht van de “Neue Osnabrücker Zeitung”] zou volgens een nieuw omvangrijk onderzoek de uitstoot van broeikasgas door LNG “in het ergste geval 274% hoger zijn dan die van kolen.”

  Het onderzoek komt uit de VS en is gebaseerd op een analyse van de methaan-onderzoeker Robert W. Howarth van de Cornell University. De exacte resultaten zijn hier te lezen.

  Er zou heel veel energie verbruikt worden en CO2 vrijkomen. Eerst bij het fracking, om bij het aardgas te komen, daarna bij het vloeibaar maken, om het in tankschepen over te laden, en tenslotte bij het scheepstransport zelf evenals bij het terug veranderen. Daar komt nog de milieuvervuiling bij de LNG-terminals bij.

  Er zouden op alle niveaus zogenaamde methaan-gaten, dat betekent situaties waar veel methaan vrij zou komen. En methaan zou wat betreft klimaat bijzonder schadelijk zijn, heette het.

  In de VS wordt het onderzoek al als bewijs geciteerd dat de huidige klimaatpolitiek van Joe Biden (en daarmee ook die van Robert Habeck) een in verkeerde banen geleide fantasie zou zijn.

  Duidelijk is nu al: de energievoorziening door vloeibaar gas/LNG uit de VS en Arabië is veel duurder, omslachtiger en schadelijker voor het milieu dan het goedkope en zuivere aardgas, dat Rusland naar ons toegestuurd heeft via pijpleidingen.

  Het was al sinds vele jaren het doel van de Amerikaanse energie-industrie om Europa en in het bijzonder Duitsland los te maken van Ruslands aardgasleveringen en in plaats daarvan te vervangen door LNG/fracking-gas uit de VS. Daar had destijds Condoleezza Rice het over.

  Een groot deel van de verantwoording voor deze ontwikkeling ligt bij de minister van energie, energie en Klimaatbescherming: Robert Habeck (Groenen).

  Bron:
  freiewelt.net

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten