Hogere incidentie van COVID-19 gevonden onder consequente maskerdragers: Peer-reviewed onderzoek

Datum:
 • woensdag 29 november 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Sommige maskerdragers bleken tot 40 procent hogere incidentie van infecties te hebben, wat eerdere onderzoeken tegenspreekt en het narratief van de maskerplicht tegenspreekt.


  29-11-2023


  Volgens een recent Noors onderzoek hadden mensen die beschermende maskers droegen een grotere kans om COVID-19-infecties op te lopen dan mensen die dat niet deden.

  De Peer-reviewede studie, gepubliceerd in het tijdschrift Epidemiology and Infection op 13 november, analyseerde het maskergebruik onder 3.209 personen uit Noorwegen. Onderzoekers volgden hen gedurende 17 dagen en vroegen de deelnemers vervolgens naar hun gebruik van maskers. Het team ontdekte dat mensen die vaker maskers gebruikten vaker positief testten op COVID-19, bericht Theepochtimes.

  Onder mensen die “nooit of bijna nooit” een masker droegen, testte 8,6 procent positief. Dat steeg naar 15 procent onder deelnemers die “soms” maskers gebruikten en naar 15,1 procent onder degenen die “bijna altijd of altijd” maskers droegen.

  Gecorrigeerd voor factoren zoals vaccinatiestatus, stelde het onderzoek vast dat personen die soms of vaak maskers droegen een 33 procent hogere incidentie van COVID-19 hadden, vergeleken met degenen die nooit of bijna nooit maskers droegen. Dit steeg tot 40 procent bij mensen die ze bijna altijd of altijd droegen.

  Gecorrigeerd voor “verschillen in basisrisico in de tijd” bleek het risico van het dragen van maskers echter “minder uitgesproken” te zijn, met slechts 4 procent hogere incidentie van infectie onder maskerdragers.

  “De resultaten zijn in tegenspraak met eerdere gerandomiseerde en niet-gerandomiseerde onderzoeken naar de effectiviteit van het dragen van een masker op het infectierisico,” schreven de onderzoekers.

  “De meeste van deze studies meldden dat het dragen van een gezichtsmasker het risico op COVID-19-infectie vermindert. Sommige observationele studies meldden een veelvoudige reductie, terwijl één gerandomiseerde trial op gemeenschapsniveau geen statistisch significante reductie van het infectierisico kon aantonen en één gerandomiseerde trial op gemeenschapsniveau met een cluster slechts een bescheiden reductie vond.”

  De onderzoekers wezen op een belangrijke beperking van hun onderzoek: personen die maskers gebruikten, deden dit mogelijk om anderen te beschermen tegen hun eigen infectie. Dit zou de “positieve associatie tussen infectierisico en maskergebruik” kunnen verklaren.

  Gedragsverschillen en het feit dat het onderzoek gebaseerd was op zelfrapportage kunnen ook bijdragen aan vertekening, aldus het onderzoek.

  Het is ook mogelijk dat maskerdragers zich veilig voelden tijdens het dragen van maskers en zich dus niet hielden aan andere regels zoals sociale distantie, waardoor ze een groter risico liepen om COVID-19 op te lopen, aldus de studie.

  “Onze bevindingen suggereren dat het dragen van een gezichtsmasker geassocieerd kan worden met een verhoogd risico op infectie. Het is echter belangrijk op te merken dat deze associatie te wijten kan zijn aan niet-waarneembare en niet-aanpasbare verschillen tussen mensen die wel en mensen die geen masker dragen”, aldus de onderzoekers.

  “Daarom is voorzichtigheid geboden bij het interpreteren van de resultaten van deze en andere observationele onderzoeken naar de relatie tussen het dragen van een masker en het infectierisico. Aanbevelingen om gezichtsmaskers te dragen in de gemeenschap zijn grotendeels gebaseerd op bewijs van observationele studies met een lage zekerheid.”

  De onderzoekers riepen op tot meer proeven en studies om een beter inzicht te krijgen in de effectiviteit van het dragen van maskers tegen de overdracht van ziekteverwekkers van de luchtwegen.

  De studie werd volledig gefinancierd door het Noorse Instituut voor Volksgezondheid. Er werden geen belangenconflicten gemeld.

  Masker mandaten

  Het nieuwe onderzoek komt op een moment dat sommige regio’s in Noord-Amerika het dragen van maskers weer verplicht stellen na een gerapporteerde toename van COVID-19 gevallen.

  Begin november vaardigden veel regio’s in de Bay Area maskeerregels uit voor gezondheidszorgomgevingen in de aanloop naar het seizoen van de luchtwegaandoeningen, wanneer infecties zoals COVID-19, griep en respiratoir syncytieel virus zich naar verwachting zullen verspreiden.

  In de staat Californië hebben San Francisco, Alameda, Santa Clara, San Mateo, Marin, Contra Costa, Napa, Sonoma en Solano maskeerverordeningen uitgevaardigd die van kracht blijven tot maart of april volgend jaar.

  Terwijl op sommige plaatsen alleen het personeel en de werknemers van een zorginstelling verplicht zijn om maskers te dragen, vereisen andere plaatsen dat ook patiënten en bezoekers maskers dragen.

  De Rosemary Hills School in Maryland kondigde in september aan dat ze KN95-maskers uitdeelde aan leerlingen en leerkrachten en het dragen van maskers gedurende minstens 10 dagen verplicht stelde nadat drie leerlingen uit een klaslokaal positief getest waren op COVID-19.

  Een maand eerder vroegen schoolfunctionarissen van de Kinterbish Junior High School in Cuba, Alabama, studenten, medewerkers en bezoekers om maskers te dragen “vanwege de langzame toename van COVID-gevallen in het gebied”.

  Zeven ziekenhuizen in Canada hebben vorige maand opnieuw maskermeldingen verplicht gesteld om “overdracht van COVID-19 te helpen voorkomen”.

  In Brits Columbia kondigde provinciale gezondheidsofficier Bonnie Henry aan dat gezondheidswerkers, vrijwilligers en bezoekers vanaf 3 oktober “medische” maskers moeten dragen in alle openbare gezondheidszorginstellingen.

  De Centers for Disease Control and Prevention beveelt het dragen van maskers aan om COVID-19 tegen te gaan. “Maskeren is een cruciaal hulpmiddel voor de volksgezondheid en het is belangrijk om te onthouden dat elk masker beter is dan geen masker”, aldus het centrum in een update van augustus 2021.

  Bepaalde staten hebben al duidelijk gemaakt dat maskerverplichtingen niet zouden worden toegestaan. In augustus zei Greg Abbott in een X-post dat er “GEEN maskermandaten in Texas” zouden komen.

  De minister van Gezondheid van Florida, Joseph Ladapo, benadrukte de ineffectiviteit van het maskerbeleid.

  “Hoe noem je het opnieuw opleggen van een maskerbeleid dat bewezen ineffectief is of het opnieuw starten van lockdowns waarvan bekend is dat ze schade veroorzaken? Dat noem je niet verstandig”, zei hij in een bericht op X. “Dit vreselijke beleid werkt alleen met jullie medewerking. Wat dacht je van weigeren om mee te werken?”

  Verschillende onderzoeken hebben het gebruik van maskers om virusoverdracht te voorkomen in twijfel getrokken. Een review die eind januari werd gepubliceerd in de Cochrane Library en waarin 78 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken werden geanalyseerd, kwam tot de conclusie dat ze geen “duidelijke vermindering van virale infecties van de luchtwegen aantoonden door het gebruik van medische/chirurgische maskers”.

  In een interview met het Brownstone Institute in februari wees Tom Jefferson, een senior universitair hoofddocent aan de Universiteit van Oxford en hoofdauteur van het onderzoek, erop dat er geen “echt onderzoek” naar maskers is geweest waarbij een groot, gerandomiseerd onderzoek is gedaan om hun effectiviteit te controleren. In plaats daarvan begonnen sommige deskundigen van de ene op de andere dag een “angstdemie” in stand te houden.


  Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

  COVID-19 VACCIN DOSSIER


   Volg Frontnieuws op Telegram


  0 reacties :

  Een reactie posten