‘Dit nieuws van 4000 verloskundigen is een bom, dit zou hét nieuws van de dag moeten zijn’

Datum:
 • dinsdag 14 november 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  ...voor de vaccineffectiviteit en -veiligheid voor zwangeren en hun (ongeboren) kinderen bestaat geen overtuigende wetenschappelijke onderbouwing, zeker niet voor de lange termijn, ..  Robin de Boer 14-11-2023


  Delen

  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 02:24

  De Koninklijke Nederlandse Organisatie Verloskundigen (KNOV) stelt in een open brief vragen bij hoe de maternale COVID-vaccinaties zich verhouden tot passende zorg.

  In het vaccinatieprogramma COVID-19 is nu het advies opgenomen om alle zwangeren rond 22 weken zwangerschap te vaccineren tegen COVID-19. Dit betekent dat zij gedurende het hele jaar hiervoor in aanmerking komen, niet alleen tijdens het ‘griepseizoen’.

  Dit terwijl voor de vaccineffectiviteit en -veiligheid voor zwangeren en hun (ongeboren) kinderen geen overtuigende wetenschappelijke onderbouwing bestaat, zeker niet voor de lange termijn, merkt de beroepsvereniging van zo’n 4000 erkende verloskundigen of studenten op.

  Onvoldoende bekend

  “Navraag bij ons omringende landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, leert ons dat maternale COVID-vaccinatie niet breed geïmplementeerd is.”

  De organisatie wijst er verder op dat ‘we slechts matig wetenschappelijk bewijs hebben voor de individuele en maatschappelijke voordelen van de maternale vaccinaties’. “Ook hier geldt dat ons omringende landen hier meer terughoudend mee omgaan.”

  “Bovendien is nog onvoldoende bekend wat het effect en de veiligheid is van drie vaccinaties (kinkhoest (DKT), influenza en COVID-19) tegelijkertijd of kort na elkaar in de zwangerschap. Naar ons weten zijn er geen evaluaties van de effecten van de Nederlandse programma’s gepland. Dat maakt dat evalueren van de eventuele gezondheidswinst vooralsnog niet mogelijk is.”

  Bom

  Het Artsen Collectief, waar bijna 3000 medische professionals bij zijn aangesloten, steunt de KNOV in haar kritiek omtrent de toename van maternale vaccinatie in het algemeen en de coronavaccinaties in het bijzonder.

  “Dit nieuws van 4000 verloskundigen is een bom,” stelt fractievoorzitter van FVD in de gemeente Land van Cuijk Marianne Akkermans. “Dit zou hét nieuws van de dag moeten zijn. Ingelaste persconferenties, opening van het journaal, opening van alle kranten en media op de voorpagina.”

  Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

  NineForNews.nl


  0 reacties :

  Een reactie posten