CFACT over drijvende windturbinefantasie

Datum:
 • maandag 13 november 2023
 • in
 • Categorie:
 • floating wind


  13-11-2023


  CFACT over drijvende windturbinefantasie


  Door David Wojick,

  CFACT-president Craig Rucker heeft de federale plannen bekend gemaakt om honderden drijvende windgeneratoren voor de kust van Oregon te plaatsen. ‘Floating wind” is de nieuwste groene energiefantasie en neemt zijn plaats in naast waterstof, elektrische voertuigen, batterijopslag en netto nul.

  Het idee is dat waar het water te diep is voor conventionele offshore windgeneratoren, we deze enorme torens en turbines eenvoudigweg op drijvers zullen zetten. Vrijwel de hele westkust is daar geschikt voor, net als het grootste deel van Maine.

  In reactie op een federaal verzoek om commentaar op een groot voorstel voor drijvende windenergie voor Oregon, legt Rucker duidelijk uit dat de technologie die nodig is om dit te doen niet bestaat en wellicht nooit zal bestaan in een economisch haalbare vorm. Het federale agentschap is het Bureau of Ocean Energy Management (BOEM). Het plan is om honderdduizenden hectares oceaan aan te wijzen als windenergiegebieden en deze vervolgens te gaan veilen aan drijvende windontwikkelaars.


  Zijn beknopte opmerkingen zijn hier te vinden:

  Ik wil een beetje in de technologie duiken om te laten zien wat een ‘floating wind‘ werkelijk is.

  Allereerst wil ik zeggen dat we zeker enorme turbinetorens op drijvers kunnen zetten. Onze straaljagers stijgen op en landen op drijvers, drijvers die vliegdekschepen worden genoemd. Maar ze zijn erg groot en dus duur. Hetzelfde geldt voor ‘floating wind,’ zij het op iets kleinere schaal.

  Bekijk het vanaf deze kant. Stel dat je een zeilboot neemt en er een mast van 180 meter hoog op zet. Bovenaan plaats je een turbine van 800 ton met drie windvangende bladen van 150 meter lang. Hoe groot zou die boot moeten zijn om niet te kapseizen als hij door harde wind en golven wordt getroffen?

  Het antwoord is inderdaad heel groot, zelfs enorm. Vergelijk deze enorme drijver nu eens met de eenvoudige monopile waar conventionele offshore-generatoren op staan. De monopile is een eenvoudige stalen buis, misschien wel 9 meter in diameter en een paar honderd meter lang, stevig in de oceaanbodem gedreven.

  Vergeleken met de enorme drijver is de monopile klein en goedkoop. Maar eenvoudige offshore windparken op een monopilebasis zijn al enorm duur. De verwachting is dat ‘floating wind‘ veel meer zal kosten, zelfs 2,5 tot 3 keer meer.

  Naast de enorme vlotter die de turbinetoren omhoog houdt, moeten er ook een aantal monsterlijke afmeerkettingen zijn die in alle richtingen stevig aan de oceaanbodem zijn verankerd om te voorkomen dat de vlotter te veel schommelt bij zware zee of kapseizen. Bovendien moeten de elektriciteitskabels die de elektriciteit afnemen op de een of andere manier van deze dobberende drijvers naar de verre kust komen.

  De zeer gespecialiseerde fabricagefaciliteiten en werkboten die nodig zijn om al dit spul in diep water te maken en te installeren, bestaan niet. Gegeven het feit dat er meer dan 50 enorm verschillende drijvende windontwerpen zijn voorgesteld, weten we niet eens wat we moeten bouwen.

  Ik zeg geprojecteerd omdat er momenteel geen drijvende windfaciliteit op nutsschaal bestaat in de wereld. BOEM heeft het over het snel bouwen van duizenden Mega Watt (MW) drijvende windenergie. Vijf huurcontracten met een capaciteit van 3.600 MW zijn al verkocht in Californië. Maar zoals Rucker opmerkt: de grootste faciliteit ter wereld van vandaag is een experimentele installatie van 88 MW, die pas een paar maanden geleden in bedrijf is genomen.

  Die vijf huurcontracten in Californië zijn in feite experimenteel. De ontwikkelaars gaan elk proberen een economisch levensvatbare drijvende windfaciliteit te realiseren. Zoals de zaken er nu voor staan, zijn de kansen zeer groot. Ik kan nauwelijks wachten om de bouw- en exploitatieplannen te zien, die de eerste noodzakelijke stap vormen op de lange weg naar goedkeuring van het project.

  Maar het ultieme knelpunt is het verkopen via een Power Purchase Agreement (PPA). Als de kosten drie keer zo hoog worden als die van reguliere windenergie op zee, wat toch al extreem duur is, dan zijn de benodigde PPA’s wellicht simpelweg niet haalbaar.

  Californië heeft echter zojuist een wet aangenomen die de staat toestaat rechtstreeks offshore windenergie te kopen. Misschien is het de bedoeling dat de staat verschrikkelijk dure elektriciteit koopt, deze tegen het veel lagere groothandelstarief aan de nutsbedrijven verkoopt en vervolgens de belastingbetalers de verliezen laat betalen. Het is tenslotte Crazy California.  Let wel, dit gekke spel wordt over de hele wereld gespeeld. Verschillende landen hebben vergelijkbare speculatieve grootschalige drijvende windprojecten gelanceerd, en nog veel meer landen praten erover. Natuurlijk hebben ze het ook over waterstof op grote schaal, elektrische voertuigen en netto nul.

  Het maakt allemaal deel uit van dezelfde groene onzin.

  Wat betreft de Amerikaanse ‘floating wind‘-fantasie, blijf op de hoogte van CFACT terwijl deze technische komedie zich ontvouwt.

   

  ***

  CFACT staat voor Committee for a Constructive Tomorrow.

  Bron hier.

  ***

  0 reacties :

  Een reactie posten