Aanpak iepen intensiever

Datum:
  • donderdag 23 november 2023
  • in
  • Categorie: ,

  •  HOLLANDS KROON - Plan van Hollands Kroon   




     Lars van der Bel 22-11-2023


    De gemeente Hollands Kroon is van plan alle iepen, zowel op gemeentegrond als die van particulieren, drie tot vier keer per jaar na te lopen op de iepziekte. Dat laat de gemeente weten nadat door meerdere inwoners en media alarm is geslagen over de stand van de kenmerkende boom. Volgens Iepenwacht Friesland is het niet genoeg. 


    Maar dat is niet genoeg volgens Friese Iepenwacht


    Anna Paulowna  De iepziekte is al jaren een groot probleem in kustgebieden waar de boom van oudsher veel voorkomt. Recent onderzoek van deze krant wees uit dat alleen in de gemeente Hollands Kroon tussen 2015 en dit jaar al ruim achtduizend iepen het leven lieten als gevolg van de ziekte. 

    Inwoners van Wieringen, het gebied met de hoogste dichtheid aan iepen in Hollands Kroon, trokken begin deze maand aan de bel omdat zij een vermogen kwijt zijn aan het behandelen van hun bomen en al dat geld verloren zien gaan door laks optreden van de lokale overheden. Want wat blijkt: het inenten van de bomen, wat deze inwoners al ruim dertig jaar doen bij de 85 iepen op hun erf, heeft geen zin als de ziektedruk in de omgeving te groot wordt. 

    Iepenwacht Friesland steunde de Wieringers en meende zelfs de vier Noordkop-gemeenten een voorstel gedaan te hebben voor een ’integrale’ aanpak gericht op preventie en snelle behandeling van iepen op grond van gemeenten én particulieren. Daarmee zou de sterfte van iepen binnen een paar jaar tot een acceptabel percentage teruggebracht kunnen worden, met als bijkomende voordeel dat het op termijn veel geld scheelt. 

    De gemeenten onderschreven vervolgens dat voorstel maar bleken het in de wind te hebben geslagen en dat kwam hen op een boze brief te staan namens de Wieringers. 

    Na een artikel over de kwestie in deze krant volgde afgelopen zondag een item bij Hart van Nederland waaruit blijkt dat de gemeente Hollands Kroon ook gaat toezien op de iepen bij particulieren, iets dat ze tot dusver niet deden. Navraag leert dat de gemeente per 2024 geld heeft vrijgemaakt om alle iepen, dus zowel op gemeentegrond als die van particulieren, drie tot vier keer per jaar ’tijdens het bladseizoen’ te controleren. 

    „En de zieke iepen te verwijderen met als doel om de verspreiding van de ziekte te laten afnemen. Om controles en het verwijderen van zieke iepen op particulier terrein mogelijk te maken wordt er met ingang van 1 januari 2024 ook een aanpassing in de Verordening fysieke leefomgeving (voorheen APV) gedaan.” 

    De gemeente ziet het als een breuk met de oude aanpak waarvan ze zich ’bewust’ zijn dat het ’niet de meest effectieve manier was om de iepziekte te beteugelen’. 

    Eén keer per jaar 

    „De afgelopen tien jaar zijn wij gericht geweest op de controle en kap van iepen op onze eigen grond. Om dit zowel in kosten als inzet beheersbaar te houden, vond de controle en de kap één keer per jaar plaats. Tot nu.” 

    In aanvulling daarop betreurt de gemeente het feit dat de samenwerking met de Iepenwacht Friesland en de drie andere Noordkop-gemeenten nooit concreet is geworden. Wel zeggen zij de expertise van Iepenwacht Friesland als leidraad te beschouwen en dat ze nog altijd op zoek zijn naar mogelijkheden om samen op te trekken. 

    In navolging daarvan stelt de Friese Iepenwacht dat de verandering in aanpak een stap in de goede richting is, maar nog lang niet genoeg wil de gemeente het probleem serieus aanvliegen. 

    Onbegonnen 

    „Dan zullen de gemeenten toch echt moeten gaan samenwerken. Met een brandhaard van de iepziekte naast de deur, in bijvoorbeeld Den Helder, blijft bestrijding ervan in alleen Hollands Kroon een onbegonnen zaak.”

    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten