Wopke Hoekstra wordt eurocommissaris: hoorzitting was vrij gênant

Datum:
 • donderdag 5 oktober 2023
 • in
 • Categorie:
 • De, nogal ongeloofwaardige, openbare ondervraging van Wopke Hoekstra door het Europees Parlement heeft geen van beide partijen een dienst bewezen, vindt René van Rijckevorsel.


  5-10-2023


  De, nogal ongeloofwaardige, openbare ondervraging van Wopke Hoekstra door het Europees Parlement heeft geen van beide partijen een dienst bewezen, vindt René van Rijckevorsel.

  Hij deed het op het oog uitstekend, Wopke Hoekstra (48). Afgelopen maandagavond ‘grilden’ Europees Parlementariërs de voormalig CDA-leider en oud-bewindsman op Buitenlandse Zaken en Financiën om te zien of zij hem geschikt achten om Europees klimaatcommissaris te worden.

  RENÉ VAN RIJCKEVORSEL
  René van Rijckevorsel (1961) is sinds 1 augustus 2021 correspondent van EW in Brussel. Daarvoor was hij 20 jaar lang adjunct-hoofdredacteur.
  Lees meer
  René van Rijckevorsel

  Hoekstra goochelde met talen zoals ze dat in de Europese Unie waarderen (hij sprak Nederlands, Engels, Frans, Duits en un pò di italiano), bleef rustig en beleefd. Zijn parate kennis was, na drie weken stampen, indrukwekkend. Hij blijft natuurlijk een even keurige als slimme Minerva-jongen.

  OM ONDERVRAGERS TE BEHAGEN, WAS HOEKSTRA OPEENS ULTRAGROEN

  Om zijn ondervragers te behagen en de mooie baan te krijgen was Hoekstra opeens ultragroen (wakker gekust door zijn kinderen, zei hij), bepleitte hij belasting op kerosine en een een scherpere doelstelling voor 2040: 90 procent minder CO2-uitstoot. Ook zei hij spijt te hebben van zijn harde opstelling tegenover Zuid-Europese landen die aandrongen op Europese coronasteun.

  Toch kreeg Hoekstra  maandag nog geen groen licht. De man die voor bedrijven als McKinsey (foei!) en Shell (schande!) had gewerkt, moest dinsdag een klein aanvullend examen doen, schriftelijk. Vanochtend werd snel duidelijk dat hij was geslaagd.

  ENIGE ZELFVERLOOCHENING WAS IN DE GROENTIJD  VAN HOEKSTRA GEOORLOOFD

  De vernederende positie waarin hij zich tijdens de ondervraging bevond, moet Hoekstra sterk aan zijn groentijd in Leiden hebben doen denken. Om van ze af te komen, sprak je vervelende ouderejaars zo veel mogelijk naar de mond. Enige zelfverloochening was daarbij geoorloofd. PvdA’er Mohammed Chahim zei niet ten onrechte: ‘We zijn getuige geweest van de wonderbaarlijke bekering van Hoekstra tot groene politicus.’

  Maar de ‘ouderejaars’ in het Europees Parlement, zoals Chahim, kunnen ook eens in de spiegel kijken. Het script voor het toneelstuk dat links ten aanzien van Hoekstra opvoerde, was te doorzichtig. Eerst wekenlang in de wandelgangen laten vallen dat het nog verre van een gelopen race is. Dan na de eerste ondervraging nog niet instemmen, maar de kandidaat laten bungelen.

  PRO-RUSSISCH? DAT IS MISSCHIEN WEL ERGER DAN EEN VERLEDEN BIJ SHELL

  Ja, want de benoeming van Hoekstra was niet de enige deze week. De Slowaak Maroš Šefčovič moest na Hoekstra nog worden gegrild, voordat hij de functie van eerste vicevoorzitter van de Commissie kon aannemen – hij komt op de plek van Frans Timmermans.

  Nu hoort Šefčovič tot de sociaal-democratische partij SMER van Robert Fico, die afgelopen weekend de Slowaakse verkiezingen won. Het pro-Russische SMER hoort bij de fractie van Europese socialisten. Pro-Russisch? Dat is misschien wel erger dan een verleden bij Shell. Ook Šefčovič moest dus een aanvullend examentje doen, oordeelde de christen-democratische EVP.

  EXTRA EXAMENS MOESTEN VERWIJTEN VAN MATCHFIXING VOORKOMEN

  Al voor de hoorzittingen was dit voor-wat-hoort-wat-gedoe in de sterren geschreven. De socialisten zouden pas instemmen met Hoekstra als de christen-democraten zouden instemmen met Šefčovič. En zo geschiedde. De extra examens moesten kennelijk verwijten van matchfixing voorkomen.

  Een meerderheid van het parlement moet donderdag nog instemmen met Šefčovič en Hoekstra. Dat wordt een makkie. De christen-democraten en socialisten hebben samen al 320 van de 705 zetels. Als Straatsburg net als Leiden een ‘zweetkamertje’ zou kennen, zou het nieuwe Commissielid Hoekstra na die definitieve stemming zijn naam op de muur mogen zetten.

  ELSEVIER

  0 reacties :

  Een reactie posten