Loog Sigrid Kaag over échte reden om te stoppen als D66-leider?

Datum:
 • zondag 1 oktober 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Op 13 juli 2023 deed toenmalig D66-leider Sigrid Kaag een boekje open over waarom niet opnieuw de D66-kieslijst bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen zou gaan leiden.


  Redactie 1-10-2023


  Volgens haar had het ministerschap een enorme druk op haar gezin gelegd vanwege de tal van bedreigingen aan haar adres. Maar dit verhaal lijkt niet te staven met wat er achter de schermen écht is gebeurd. Journalisten schetsen namelijk een ander beeld: al in januari 2023 maakte Kaag aan premier Rutte kenbaar een gooi te willen doen naar een baantje als eurocommissaris in 2024. Loog Kaag dus over de reden van haar vertrek uit de politiek in Nederland?

  NRC schrijft dit weekend een reconstructie over de onrust binnen het kabinet. Naar het schijnt staan Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag lijnrecht tegenover elkaar. De reden? Beide partijleiders en vicepremiers willen een gooi doen naar een bestuurdersbaantje in Brussel. Een primeur, want zoiets is nog niet eerder voorgekomen in de Nederlandse politieke geschiedenis.

  'Al in januari vertelt Sigrid Kaag aan Rutte dat zij belangstelling heeft voor die functie, zodra die in 2024 vrijkomt. Ze is dan partijleider van D66 en minister van Financiën, en heeft goede papieren, als oud-diplomaat en oud-minister van Buitenlandse Zaken. Bovendien: interessante buitenlandse posten gaan altijd naar PvdA’ers, CDA’ers of VVD’ers. Mag D66, de op een na grootste partij in het kabinet, ook een keer? Rutte reageert niet afwijzend, maar doet geen belofte. Er is geen haast: 2024 is nog ver weg', schrijft het NRC over de interne trammelant.

  Kaag maakte haar ambitie dus al begin 2023 bekend. Toen gaf ze achter gesloten deuren al aan de Nederlandse politiek de rug toe te keren. Ondertussen vertelde ze zes maanden later aan het Nederlandse publiek dat de aanhoudende storm van bedreigingen zwaar hebben meegewogen aan haar politieke exit.

  Wat zei Kaag exact over haar vertrek?
  In een interview met Trouw halverwege juli vertelde de politica de kar van D66 bij de aanstaande verkiezingen niet te gaan trekken. Haar werk heeft een te grote invloed op haar gezin, waardoor zij zich genoodzaakt ziet om te stoppen.

  In het interview blikt Kaag terug op haar terugkeer naar Nederland. "Als ik terugkijk... in 2017 kwam ik naar Nederland omdat ik echt dacht: hier kan ik iets betekenen en het goede proberen te doen. Maar het heeft te veel van hen gevraagd. Ik vind dat ik dit niet nog een keer mag vragen van mijn gezin."

  Verder stelt Kaag in een statement dat de val van het kabinet onnodig was. 'De val van het kabinet was onnodig en betreurenswaardig. Er liggen nog altijd grote opgaven voor Nederland. Nu er nieuwe verkiezingen komen, zullen we opnieuw met ons verhaal naar de kiezer gaan. Met een positief verhaal dat uitdaagt, verbindt en het landsbelang voorop stelt. Dat is D66. Dat is wie wij zijn.'

  Twijfels speelden al langer, stelde Kaag
  Door de aanhoudende storm van bedreigingen aan haar adres maakte Kaag in mei al bekend te twijfelen over haar politieke toekomst. “Mijn dochters zeggen: ‘Het is mooi geweest, mam’. Dat is ook een belangrijke boodschap. Ik luister altijd naar mijn dochters.”, aldus Kaag naar aanleiding van een video van haar dochters bij College Tour.

  "Ik maak mij zorgen dat mijn moeder eindigt zoals Els Borst", aldus de oudste dochter van Kaag in een video die College Tour uitzendt waar de D66-leider bij zit. "Het hoeft maar één keer mis te gaan", vervolgt de dochter. 

  De dochters van Kaag hopen dat hun moeder weer terug naar de internationale politiek gaat: "Het is niet om onaardig te zijn of zo, maar ik wil eigenlijk dat mijn moeder een andere baan vindt. Gewoon internationaal."

  Geen positief beeld over Nederland
  Door haar werk hebben de kinderen van Kaag geen positief beeld over Nederland. Kaag zegt hierover het volgende: "Ik ben ook naar Nederland gekomen om mijn kinderen een basis te geven. Maar ze hebben zo'n vertekend en naar beeld van hun eigen land gekregen. Dat gun ik ze niet. Ik zou graag zien dat het voor hen weer rustig wordt. Dat ze eigen ervaringen kunnen opdoen die losstaan van wat je moeder of je vader doet of van wat mensen allemaal wel niet van hen vinden."

  Ze hoopt dat als ze de politiek verlaat haar kinderen gewoon weer in alle rust kunnen genieten in Nederland. Kaag geeft nog geen uitsluitsel over wat ze in de toekomst gaat doen.

  NieuwRechts

  0 reacties :

  Een reactie posten