‘Het stroomnet is helemaal niet vol en de netbeheerder wil niet dat jij dit weet’

Datum:
 • maandag 23 oktober 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Het net is helemaal niet vol


  Robin de Boer 23-10-2023


  Delen

  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 01:48

  In de media lees je dat het stroomnet vol is. Onze regering laat zich een loer draaien door de netbeheerders en energiemaatschappijen omwille van subsidies, stelt Green Guys.

  “Dit is precies wat de netbeheerder niet wil dat jullie weten,” zegt Laurens van Green Guys in een video.

  We beginnen ’s ochtends op 230 volt en in de norm staat dat we 10 procent mogen afwijken. We hoeven dus niet op 230 volt te beginnen, we mogen ook op 220 beginnen, of 210, zegt Laurens.

  (Video verwijderd? Klik hier...)

  Geen enkel probleem

  “Hoe ingewikkeld is het om niet 230 aan te bieden aan een wijk waarvan je weet dat er zoveel zonnepanelen liggen, maar een iets lagere spanning?” vraagt hij.

  Huishoudelijke apparaten werken prima met die 10 procent afwijking, benadrukt Laurens. “Alles wat we in Nederland in het stopcontact kunnen steken, is gemaakt om die 10 procent afwijking aan te kunnen. Geen enkel probleem.”

  Het net is helemaal niet vol

  Wat de netbeheerder jullie niet wil laten weten, is hoe simpel de oplossing is. We sturen geen 230 volt, maar een lagere spanning de wijk in. Dan moeten ze alleen de transformatorhuisjes aanpassen en dat willen ze simpelweg niet, zegt Laurens.

  “Ze willen ons laten geloven dat het net vol is en daarvoor willen ze subsidies binnenharken om hele ingewikkelde dingen te doen die dus blijkbaar niet zo ingewikkeld zijn. Het net is helemaal niet vol. Het net is niet vol voor consumenten met woonhuizen.”

  Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.


  NineForNews.nl  0 reacties :

  Een reactie posten