’Herrie’ van molen inzet rechtszaak Slootdorper familie eist ’echte’ geluidsmetingen

Datum:
 • dinsdag 10 oktober 2023
 • in
 • Categorie: ,

 • Hollands Kroon - Slootdorp  Het is hopeloos, al die herrie van de windmolens.
  ’Herrie’ van molen inzet rechtszaak Slootdorper familie eist ’echte’ geluidsmetingen


  Jan van Ommen 10-10-2023

  ,,Het is hopeloos, al die herrie van de windmolens. Eerst woonden we in het mooiste stiltegebied van de Wieringermeer en nu in het tegenovergestelde. Het geraas van de wieken gaat ten koste van onze gezondheid, van ons gezin’’, zei een bewoonster van de Molenweg in Slootdorp maandag tijdens een rechtszaak in Den Haag. 

  De Slootdorpse tuinders- en akkerbouwfamilie stapte naar de Raad van State in de hoop dat die de gemeente Hollands Kroon en windparkbeheerder ASR Wieringermeer ondubbelzinnig opdracht geeft om daadwerkelijke geluidmetingen bij hun woning en bedrijf en bij de dichtstbijzijnde windturbines uit te voeren. De Slootdorpers hebben vooral last van een 178 meter hoge windmolen op vierhonderd meter van hun woonstee. 

  Eigenlijk woont en werkt de familie half in een windmolenpark, dat in totaal 32 megaturbines telt, die in een ruime bocht om de boerderij zijn gesitueerd. 

  Niet aangetoond 

  De Slootdorpers vinden dat de gemeente en ASR niet hebben aangetoond dat de geplaatste windturbines aan alle landelijke milieu- en geluidsnormen voldoen. 

  Volgens de gemeentewoordvoerster en raadsvrouw van de windparkbeheerder ASR voldoet het windpark en de individuele molens wel degelijk aan alle harde geluidsnormen. Dat zou blijken uit de milieu-informatie die windturbinefabrikant Nordex heeft overlegd. Maar de meeste milieu-informatie over de windturbines blijkt op basis van berekeningen in een computerprogramma te zijn vastgesteld en niet met microfoons bij een rond de windturbines. 

  Volgens de gemeentewoordvoerster is dat ook niet nodig en het zou veel te omslachtig zijn. De raadsvrouw van de Slootdorpers zag het anders en benadrukte dat het heel goed mogelijk is om nu bij de windturbines en gevels van de omliggende woningen te gaan meten. De bewoners vinden dat eerst het zogenoemde bronvermogen van de generatoren op de windmolens moet worden vastgelegd. 

  ,,Want dat kun je pas bekijken of een windturbine al dan niet meer herrie maakt dan volgens het landelijke milieubesluit voor windparken is vastgelegd.” 

  Rechter Rosa Uylenburg zag nog wel wat haken en ogen. Het is bij windparken gebruikelijk om van geluidsberekeningen uit te gaan. De Slootdorpers vinden het vreemd dat uit de berekeningen bleek dat grotere windmolens minder herrie maken dan kleinere. ,,Eerst zouden er kleinere windturbines komen, die maakten meer herrie waardoor ze bij hogere windsnelheden tijdelijk stilgezet moesten worden. Maar elke keer werden de plannen bijgesteld en werden de windturbines groter en groter en hoger. En nu hoeven ze helemaal niet meer te worden stilgezet.” 

  Uilenveren 

  De raadsvrouw van ASR gaf een verklaring voor het feit dat de enorme windturbines minder herrie maken dan de kleinere. ,,Er zitten nu zogenoemde uilenveren aan de wiektippen, dat zijn een soort ribbels waardoor ze veel stiller zijn geworden.”

  Raad van State zal beslissen of ASR meer geluidsmetingen aan de inmiddels draaiende windmolens moet doen. Uitspraak over enkele weken.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  De geluidsmeting van een windmolen is een wassen neus omdat het gemiddelde geluid wordt gemeten. Dus als het niet waait en het is windstil is het geluid 0 en dat wordt dan gemiddeld met de dagen dat die dingen wel veel lawaai maken. Het zou er op deze manier op neerkomen dat als u zonder uitlaat rijdt en veel te veel lawaai maakt het wordt verrekend met de uren dat de auto stil staat. Wat zou een Rechter denken in zo'n geval? Geen bekeuring?

  Een reactie posten