Enorme hoeveelheid witte waterstof gevonden in ondergronds reservoir in Frankrijk

Datum:
 • maandag 9 oktober 2023
 • in
 • Categorie:
 • Onderzoekers hebben een enorme voorraad witte waterstof ontdekt in een ondergronds reservoir in het Franse Lotharingen. Ze schatten dat daar 46 miljoen ton witte waterstof onder de grond zit.


  ROMY DE WEERT 6-10-2023


  De geschatte voorraad in de Lotharingse bodem is aanzienlijk. De 46 miljoen ton is net zoveel als de helft van het huidige grijze waterstofverbruik wereldwijd.

  Wat is witte waterstof?

  Grijze, blauwe en groene waterstof zijn al langer bekend, maar er lijkt steeds meer aandacht te zijn voor natuurlijke of witte waterstof. Witte waterstof is een vorm van waterstof dat ontstaat door chemische reacties in diepere grondlagen van de aarde. Bijvoorbeeld met ijzer.

  Wetenschappers ontdekten eerder witte waterstof in de grond in Afrika, Australië en de Verenigde Staten. Nu hebben onderzoekers ook een reservoir in Zuidoost-Frankrijk ontdekt. En de ontdekking was eigenlijk per ongeluk. Onderzoekers van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) wilden het methaangasniveau meten in de bodem van Lotharingen. Toen stuitte het team op een grote hoeveelheid waterstof in het gesteente.

  46 miljoen ton witte waterstof

  De verwachting is dat er op 3.000 meter diepte 90 procent waterstofconcentratie aanwezig zou zijn in het gesteente. Op basis van de gegevens op 1.100 meter diepte, waar de onderzoekers daadwerkelijk metingen hebben gedaan, blijkt dat de concentratie waterstof daar 14 procent is. Dat komt neer op zo'n 46 miljoen ton witte waterstof.

  Zoektocht naar witte waterstof in Europa

  Lotharingen is waarschijnlijk niet de enige plek waar witte waterstof in groten getale aanwezig is. Op dit moment worden ook gebieden in de Alpen, Nieuw Caledonië en de Pyreneeën onderzocht op witte waterstof. Daarnaast zoeken onderzoekers ook in Spanje, Duitsland, Kosovo, IJsland, Finland, Zweden, Polen, Servië, Noorwegen, Oekraïne, Rusland en Kazachstan naar de witte waterstof.

  Toepassing witte waterstof

  Witte waterstof kan een duurzaam alternatief zijn voor fossiele brandstoffen en grijze waterstof, dat weer wordt gemaakt met fossiele brandstoffen. Zowel de industrie als de mobiliteitssector kan profiteren van de duurzame energiedrager.

  Grootste ontdekking ooit

  De onderzoekers willen een project opzetten om in het Lotharingengebied tot 3.000 meter diepte te graven. Als de metingen bevestigen wat de modellen voorspellen, lijkt het de grootste afzetting van witte waterstof te zijn die ooit ontdekt is. Begin 2024 hoopt het onderzoeksteam te beginnen.

  Eerste waterstofput in Mali

  In 2014 is de eerste put voor witte waterstof geslagen in Bourakébougou, in West-Mali. Het is tot nu toe de enige geëxploiteerde locatie voor witte waterstof. Jaarlijks levert de put 5 ton waterstof op.

  Meer lezen?


  CHANGE INC.

  0 reacties :

  Een reactie posten