Duitse minister: we blijven ngo-schepen op Middellandse Zee financieren

Datum:
 • woensdag 18 oktober 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Al jarenlang pikken ngo-schepen bootmigranten op de Middellandse Zee op, waarna ze worden overgezet naar Italië.


  MARIT NUBÉ 18-10-2023


  Vorige maand erkende de Duitse overheid deze boten ook zelf te financieren met belastinggeld. Nu zegt minister Baerbock van Buitenlandse Zaken dat haar regering nog jarenlang hiermee zal doorgaan.

  Ngo-schepen die bootmigranten op de Middellandse Zee oppikken en overzetten naar Italië, blijken te worden gefinancierd door de Duitse overheid. Dit gaf het Duitse ministerie voor Buitenlandse Zaken vorige maand toe op sociale media. Naar aanleiding hiervan diende een groepje Europarlementariërs een setje vragen in aan de Europese Commissie over deze praktijken. Volgens FVD'er Marcel de Graaf dienen deze ngo's namelijk 'als verlengstuk van mensensmokkelaars'.

  De huidige Duitse regering bestaat uit SPD, Groenen en FDP. Dit weekend verdedigde Groenen-leider Ricarda Lang de financiering van ngo-schepen met Duits belastinggeld. Bij een partijconferentie bij Ravensburg noemde ze het een "beschavingsprestatie" en zei ze "geen begrip" te hebben voor critici van deze subsidiëring. Volgens haar redden de reddingsacties de bootmigranten van een verdrinkingsdood. "Daar ben ik verdomd dankbar voor", voegde ze eraan toe. Dit meldt Die Welt.

  Financiering blijft doorgaan
  Ook haar partijgenoot Annalena Baerbock, de minister van Buitenlandse Zaken, vindt het belangrijk dat de Duitse overheid de ngo-schepen blijft financieren met belastinggeld.

  “Bevordering van reddingsoperaties op zee met toezeggingsvergunningen van de Bondsdag is ook gepland voor de jaren 2024 tot 2026. Wij zullen deze implementeren", laat een woordvoerder van het ministerie weten aan het Duitse persbureau. De aanvraag voor verdere financiering is goedgekeurd door het Duitse parlement, niet door de regering.

  Spanningen tussen Duitsland en Italië lopen op
  Ondertussen lopen de spanningen tussen Italië en Duitsland flink op. Terwijl de Italiaanse kusten volstromen met bootmigranten, geven de Duitsers namelijk aan dat ze voorlopig geen bootmigranten uit Italië willen opnemen omdat ze al aan hun maximumcapaciteiten voor asielopvang zitten. Zo beweert de Duitse president Frank-Walter Steinmeier dat zijn land een limiet heeft bereikt qua migratie. 

  Italië is hierover woest, mede omdat de Duitse overheid nu heeft toegegeven zelf de ngo-schepen te financieren die bootmigranten overzetten. Eind vorige maand premier Giorgia Meloni zelfs een brief geschreven aan bondskanselier Olaf Schulz. Hierin vroeg ze hem waarom Duitsland deze ngo's blijft financieren, terwijl het land zelf niet extra migranten wil opnemen. Dit meldt Dritto e rovescio.

  Scholz lijkt weinig enthousiast over de voortzetting van de Duitse subsidiemaatregel voor ngo-schepen. Bij de EU-top in Granada benadrukte hij vorige week dat het verzoek voor verlening niet door hem is ingediend.

  NieuwRechts  0 reacties :

  Een reactie posten