Royal ZAP en Semagri in handen van Agrico

Datum:
 • donderdag 28 september 2023
 • in
 • Categorie:
 • Agrico neemt Royal ZAP over.


  27-9-2023


  Daarmee komt ook Royal ZAP-dochter Semagri onder de vlag van Agrico. Dit besluit werd dinsdagmiddag bekend gemaakt. De overname geeft Agrico het perspectief om binnen de krimp van het beschikbare pootgoedareaal in West-Europa haar groeidoelstelling te blijven realiseren en zo een stabiele partner in de sector te blijven.

  Het coöperatieve aardappelbedrijf Agrico neemt zijn branchegenoot Royal ZAP over. De Coöperatieve Zaaizaad- en Pootgoedtelers-vereniging Anna Paulowna (ZAP) is al ruim een eeuw een bekende speler in de aardappelwereld en die van zaaigranen. Tot voor dit besluit ging Royal Zap er prat op dat ze zich de oudste nog zelfstandig opererende pootgoed- en zaaizaadtelersvereniging mocht noemen. Sinds haar eeuwfeest bijna 10 jaar geleden mogen zij het predicaat Royal (Koninklijk) voeren.

  Royal ZAP beschikt over circa 900 hectare pootaardappelen en heeft daarnaast een goedlopend afzetkanaal voor zowel haar monopolierassen als voor vrije rassen. „Vanuit Royal ZAP zien wij met deze stap verdere mogelijkheden te professionaliseren en tegelijkertijd onze identiteit te behouden. We waarborgen het rendement voor onze leden-telers, en kunnen wij onderscheidend voor onze klanten van betekenis blijven”, dat zegt Robert Verbruggen van Royal ZAP als reactie op de overname door Agrico. De operationele teeltactiviteiten worden ondergebracht bij Agrico. De commercialisering van het pootgoed blijft vanuit ZAP plaatsvinden, als zelfstandig onderdeel binnen de Agrico-groep. Op deze wijze kan een verbreding van het afzetkanaal worden gerealiseerd.

  Semagri

  Door de overname van Royal Zap komt ook Semagri Holland BV onder de vlag van Agrico. Semagri is ontstaan in 2002 als handelshuis voor pootgoed. In 2017 is Semagri Holland BV overgenomen door de Royal ZAP. Vanaf dat moment richt het bedrijf zich alleen nog op de productie en afzet van rassen voor de zetmeel- en vlokkenindustrie.

  Blijven groeien

  Het 50-jarig Agrico zegt steeds te investeren in kwalitatief goede, gezonde aardappelen met een hoge opbrengst, waar ook ter wereld. De overname van Royal ZAP door Agrico geeft de coöperatie het perspectief om binnen de krimp van het beschikbare pootgoedareaal in West-Europa haar groeidoelstelling te blijven realiseren en zo een stabiele partner in de sector te blijven. Volgens Mark Zuidhof helpt deze overname Agrico om de groeidoelstelling verder te realiseren en op deze wijze de kosten van de organisatie te beheersen. „Bovendien creëren we een breder afzetnetwerk door het merk ZAP te continueren”, aldus Zuidhof.

  Het personeel van Royal ZAP gaat over naar Agrico.


  Akkerwijzer.nl logo


  0 reacties :

  Een reactie posten