LTO Nederland dringt aan op voortzetting stikstofbeleid

Datum:
 • dinsdag 5 september 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Ga door met het stikstofbeleid. Die oproep doet LTO Nederland......


  5-9-2023


  LTO Nederland dringt aan op voortzetting stikstofbeleid

  Ga door met het stikstofbeleid. Die oproep doet LTO Nederland in de richting van Tweede Kamerleden die deze week een besluit nemen over de onderwerpen waarmee het demissionaire kabinet door mag, en waarmee niet. Het dierenwelzijnsbeleid en geurbeleid mogen van LTO wel over de verkiezingen heen getild worden.

  De Tweede Kamer vergadert deze week over het controversieel verklaren van onderwerpen die politiek te gevoelig liggen om in de aanloop naar de verkiezingen te behandelen. Onderwerpen die niet kunnen wachten op uitvoering, waaronder Europese onderwerpen, worden niet-controversieel verklaard.

  LTO Nederland roept de Kamer op om door te gaan met de aanpak van stikstof en het transitiefonds. Ook wil de boerenorganisatie dat de regelingen voor blijvende boeren worden uitgewerkt, zodat boeren een goede afweging kunnen maken tussen verplaatsen, innoveren, extensiveren of stoppen. “Het hele keuzepakket moet, zoals eerder door het kabinet beloofd, tegelijkertijd inzichtelijk zijn. Ook het oplossen van de PAS-melders en interimmers kan niet wachten. Gezien de toezeggingen van het kabinet en de wettelijke verplichting om dit uiterlijk 2025 te regelen, is het zaak om de daad bij het woord te voegen en deze situatie op te lossen”, vindt LTO.

  Transitiefonds

  Het instellen van het transitiefonds, de € 24,3 miljard bestemd voor de transitie van het platteland wil LTO ook graag doorzetten. De Tweede Kamer heeft hier al mee ingestemd, maar de Eerste Kamer moet dit nog behandelen. Recent werd duidelijk dat de provincies met hun provinciale gebiedsplannen een aanmerkelijk groter bedrag nodig hebben dan het beschikbare budget in het transitiefondsH.

  ‘Ga door met stikstofaanpak’

  Natuurmonumenten en Bouwend Nederland pleiten er samen met VNO-NCW en Natuur- en Milieu voor om het stikstofdossier in ieder geval niet stil te laten staan. Provincies hebben ook nadrukkelijk opgeroepen om het beleid niet controversieel te verklaren. Demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Binnenlandse Zaken), Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), en Rob Jetten (Klimaat) hebben al aangegeven door te willen met het beleid om te voorkomen dat de dossiers nog langer stil liggen en doelstellingen niet worden gehaald. Ook Piet Adema (Landbouw) wil voorkomen dat boeren nog langer in onzekerheid zitten.

  Dierenwelzijn

  Als het aan LTO ligt wordt besluitvorming over dierenwelzijn, zoals het Convenant Dierwaardige veehouderij, geurbeleid en de nieuwe landbouwvisie wel over gelaten aan het nieuwe kabinet. LTO vindt dat er op deze punten teveel politieke verdeeldheid is. “Om de benodigde stappen te kunnen zetten, zijn er belangrijke randvoorwaardes te regelen, zoals vergunningverlening, verdienvermogen en financiering. Het is met een demissionair kabinet zeer lastig om daarin te kunnen voorzien”, vindt LTO.

  De landbouwcommissie van de Tweede Kamer spreekt woensdag over het controversieel verklaren van onderwerpen.


  De BOERDERIJ

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Ook bij de LTO hebben ze een klap van de malle molen gehad. Hoe in hemelsnaam kan er toch voortdurend gesproken worden over "een probleem" wat helemaal geen probleem is?
  Nederland moet en zal kapot en daar wil de boerenorganisatie LTO wel een handje bij helpen. De vraag is natuurlijk of de achterban van LTO wel zo blij is met de uitspraak van hun vertegenwoordigers.

  Anoniem zei

  Complete waanzin van de lto , halsreikend kijken ze uit naar de grote pot in het transitie fonds 24 miljard en nog meer roepen ze nu al. Geld en macht daarom zijn het roeptoeters van het kabinet. Alles is te koop is typisch een globalistische manier van denken en doen.

  Een reactie posten