Eerste Kamer verklaart stikstoffonds controversieel

Datum:
 • donderdag 28 september 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Het miljardenfonds voor stikstofmaatregelen lijkt voorlopig toch niet doorgevoerd te worden.


  SERRE VERWEIJ 28-9-2023


  De Eerste Kamer heeft het onderwerp controversieel verklaard. Hierdoor zal het pas behandeld kunnen worden zodra er een nieuw kabinet is. Het plan van Stikstofminister Christianne van der Wal zou de komende tien jaar voorzien in geld voor klimaatbeleid. Het was al met een kleine meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer, maar wordt nu dus alsnog geblokkeerd. 

  Rechtse oppositiepartijen FVD, PVV, JA21, BBB en SGP gaven al aan dat ze het stikstoffonds controversieel wilden verklaren. Dinsdag, tijdens een commissiedebat, sloten PvdA en GroenLinks zich onverwacht bij de rechtse partijen aan zonder verdere verklaring. Hiermee is een ruime meerderheid in de Eerste Kamer tegen het behandelen van het voorstel tot een stikstoffonds. 

  Het fonds betreft in totaal 24 miljard euro. Het zou ook gebruikt kunnen worden om zogenoemde piekbelasters uit te kopen. Ongeveer 300 boeren hebben zich inmiddels gemeld voor vrijwillige uitkoop, maar de regering hoopt dat dit er op zijn minst 800 worden.

  Tegelijk vinden de meeste Provinciale Staten het fonds juist onvoldoende. De provincies willen tientallen miljarden meer van het kabinet om te kunnen betalen voor alle klimaatmaatregelen. 

  Zolang het fonds er niet is moet er elk jaar opnieuw geld beschikbaar worden gesteld bij de begroting. Dit maakt de kans groter dat het huidige klimaatbeleid door een volgende Tweede Kamer wordt verworpen. 

  NieuwRechts  0 reacties :

  Een reactie posten