Britse klimaatdraai stuit niet alleen politiek, maar ook bedrijfsleven tegen de borst

Datum:
 • maandag 25 september 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  De Britse premier Rishi Sunak is eerder deze week teruggekomen op een aantal grote elementen uit het nationale klimaatbeleid.


  SEBASTIAN MAKS22 september 2023,


  Zo schuift hij bijvoorbeeld het verbod op benzine- en dieselauto’s naar achteren in de tijd, evenals de uitfasering van cv-ketels in woningen. In het Verenigd Koninkrijk wordt gesproken van een ‘U-turn’. Niet alleen oppositiepartijen en milieuwetenschappers keuren de plannen af, ook ruim 400 Britse ondernemingen komen in opstand tegen de koerswijziging.

  Sunak maakte zijn plannen bekend tijdens een persconferentie, waarin hij aangaf dat de ‘net zero pledge’ van het Verenigd Koninkrijk een zware wissel dreigt te trekken op gezinnen. Die zouden de plannen namelijk flink in hun portemonnee voelen. Sunak, die desondanks achter zijn streven blijft staan om in 2050 CO2-neutraal te zijn, voert daarom verzachtende maatregelen in.

  Brandstofauto’s en cv-ketels langer toegestaan

  In de oude situatie gold vanaf het jaar 2030 een verbod op de verkoop van benzine- en dieselauto’s in het Verenigd Koninkrijk. Dat jaartal is nu verlaat naar 2035. Daarnaast lijken de eerdere plannen om het overstappen op warmtepompen in woningen te verplichten van de baan. Alleen als een cv-ketel na het jaar 2035 aan vervanging toe is, zal daar een warmtepomp voor in de plaats moeten komen, maar ook in die gevallen sprak Sunak al van uitzonderingen.

  Milieugezanten in de aanval

  Dat oppositiepartijen de plannen van Sunak hekelen, komt niet als een verrassing. Ed Miliband, die de energieportefeuille beheert bij de Labour Party, waarschuwt dat de plannen op de lange termijn juist duurder zullen uitpakken voor gezinnen. “Het is een complete farce van een overheid die niet weet wat ze aan het doen is.” Caroline Lucas van de Green Party zette het beleid weg als “economisch analfabeet, historisch onjuist en klimaatdomkopperij.”

  Ook het tegengas van milieuorganisaties en wetenschappers was te verwachten. Klimaatactivist en voormalig Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore noemde Sunaks plannen “het verkeerde om te doen”, GreenPeace vindt het Verenigd Koninkrijk niet langer een serieuze speler in de transitie naar een duurzamere planeet, en Oxfam spreekt zelfs van een “totaal verraad van mensen die in armoede leven”.

  Brandbrief van bedrijven

  Maar wat echt verrast, is dat ook grote bedrijven zich tegen de plannen van de Britse overheid keren. In een brief die voorafging aan de persconferentie van Sunak riepen ruim 400 bedrijven op om het staande klimaatbeleid niet te veranderen. Ze gaven daarbij aan dat het bedrijfsleven al fors geïnvesteerd heeft in de transitie naar een CO2-neutrale samenleving en dat het cruciaal is om het vertrouwen onder ondernemers hoog te houden met ambitieus beleid. “Het afzwakken van dit beleid zou de geloofwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk als een goede plek voor groene investeringen aantasten en de Britse concurrentiepositie ondermijnen. We verliezen nu al investeringen aan de Verenigde Staten en de Europese Unie, en terugtreden zou het alleen maar erger maken.”

  Tot de ondertekenaars behoren bedrijven als IKEA, Nestlé, Aviva Investors, Brunel Pension Partnership, International Broadcasting Trust en Pepper Money. Ook veel milieuorganisaties en cleantech-bedrijven sloten zich bij de groep aan.

  CHANGE INC

  0 reacties :

  Een reactie posten