Van een onzer correspondenten.

Mensen met zonnepanelen op het dak kunnen bij veel energieleveranciers opeens geen meerjarig contract met vaste prijzen meer afsluiten. Huishoudens zonder zonnepanelen hebben die optie nog wel.

Bij twee van de ‘grote drie’, Essent en Eneco, kunnen klanten met zonnepanelen op het dak nu niet kiezen voor drie jaar vaste prijzen. Ook bij Oxxio en Energiedirect bestaat die mogelijkheid op dit moment niet. 1-jarige contracten worden nog wel afgesloten.

Energieleveranciers zitten massaal met teruggeleverde zonnestroom in de maag.

Het tij voor bezitters van zonnepanelen is behoorlijk gekeerd de afgelopen tijd. Vorige maand maakte Vandebron al bekend dat het een heffing op gaat leggen aan klanten die energie terugleveren aan het net, wat vrijwel iedereen met zonnepanelen doet. Immers, op een zonnige dag kun je nu eenmaal niet altijd alle stroom die je opwekt meteen gebruiken.

Energieleveranciers zitten massaal met die teruggeleverde zonnestroom in de maag. Die onregelmatige toevoer van huishoudens naar het stroomnet, maakt het namelijk moeilijk om het net in balans te houden.

Als er teveel wordt geleverd, moet er ergens anders weer een centrale uitgezet worden of minder hard draaien. Daarvoor moet weer een vergoeding worden betaald, en dat kost allemaal bakken met geld. Onbalanskosten, noemen ze dat.

In plaats van die kosten uit te smeren over alle klanten, besloot Vandebron onlangs om die extra kosten te verhalen op mensen met zonnepanelen. Ook de andere partijen lijken daar nu op voor te sorteren.

Allereerst dus door voorlopig de contracten voor drie jaar te schrappen. ‘Net als sommige andere aanbieders bieden wij huishoudens met zonnepanelen tijdelijk geen vast contract met een looptijd van drie jaar aan’, laat een woordvoerder van Eneco weten.

***

Bron hier.

***