Woo: politiek bemoeide zich actief met talkshowbeleid in coronacrisis

Datum:
 • maandag 14 augustus 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Uit een nieuw Woo-document blijkt dat de gastenlijst van talkshows in de coronacriss niet alleen werd bepaald door de redactie en programmamakers.


  MARIT NUBÉ 14-8-2023


  Integendeel: de politiek besliste dat er vanaf de eerste vaccinatierondes ook elke avond een kabinetslid aanwezig moest zijn in talkshows om de besluiten uit te leggen.

  De eerste vaccinatierondes vonden plaats in januari 2021. Ook werd er in die maand besloten om de lockdown te verzwaren. Alleen de essentiële levensmiddelenwinkels mochten nog open, iedereen moest thuisblijven, je mocht geen gasten ontvangen, en er werd een avondklok ingevoerd.

  Nu blijkt uit Woo-documenten dat ministers bij talkshows de nodige begrip moesten kweken voor deze maatregelen. Na de persconferentie op 12 januari moesten 'ministers in talkshows duiding [geven] op hun vakgebied', staat er in notulen te lezen. 'Daarop aanvullend op 13, 14 en 15 januari [zal er] elke avond een bewindspersoon [te gast zijn] in een talkshow of nieuwsprogramma om besluiten uit te leggen [en] begrip te tonen voor de zorgen.'

  Onderzoeker Cees van den Bos, die het Woo-document heeft opgeduikeld, trekt een duidelijke conclusie. 'Wie er wanneer aan de talkshowtafels komen, werd door de communicatiestrategen gepland. Niet de programmamakers samen met de redactie en journalisten', schrijft hij.

  Op 13 januari 2021 was viroloog Ab Osterhaus aanwezig bij Op1. Hij sprak over het Kamerdebat van die dag om de avondklok in te voeren. Op 14 januari was CDA'er Hubert Bruls aanwezig om te praten over de avondklok, en de dag erop sprak arts Diederik Gommers over de situatie op de IC's. Daarnaast waren CDA-leider Wobke Hoekstra en CU-leider Gert-Jan Segers op 15 januari aanwezig.

  Hoekstra en CU-leider Gert-Jan Segers op 15 januari aanwezig.

  NieuwRechts

  0 reacties :

  Een reactie posten