VS verdubbelen uraniumimporten uit Rusland

Datum:
 • vrijdag 25 augustus 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  De afname van uranium door de VS uit Rusland is sinds vorig jaar verdubbeld. 
  VS verdubbelen uraniumimporten uit Rusland

  (Door: Mac Slavo – Vertaling: E.J. Bron)

  In de eerste helft van het jaar hebben de VS 416 ton uranium uit Rusland gekocht, meer dan tweemaal zoveel als in dezelfde periode van het jaar 2022 en de hoogste stand sinds 2005.

  Gezien de constante demonisering van Rusland door de Amerikaanse regering komt zacht uitgedrukt merkwaardig over. RIA Novosti berichtte donderdag onder verwijzing naar data van het Amerikaanse Bureau voor de Statistiek over de uraniumkoop. Volgens een bericht van RT levert Rusland alleen maar verrijkt uranium aan de VS, een belangrijke component voor de de opwekking van civiele atoomstroom.

  Volgens berekeningen van RIA Novosti betaalden Washingtons machthebbers $ 696,5 miljoen voor uraniumleveringen uit Rusland, het hoogste bedrag sinds 2002. In de eerste helft van het jaar werden de kosten voor de leveringen 2,5 keer zo hoog en het aandeel van Rusland aan de Amerikaanse import steeg met 13% naar 32%.

  Duitsland en Canada behoorden met 13% en 11% van de invoer eveneens tot de vijf belangrijkste uraniumleveranciers op de Amerikaanse markt. Volgens een actueel bericht van de “New York Times” wordt bijvoorbeeld een derde deel van het in de VS gebruikte verrijkte uranium uit Rusland ge├»mporteerd. Volgens GHS Climate, een adviesbureau voor schone energie, werd verleden jaar een op de 20 Amerikaanse huishoudingen en ondernemingen van Russisch uranium voorzien.

  Bijna de helft van het wereldwijd verrijkte uranium wordt in Rusland geproduceerd en de inspanningen van de VS om hun afhankelijkheid van de importen uit dit land te verminderen, zijn tot nu toe mislukt. Amerikaanse verrijkingsinstallaties werden na de Koude Oorlog stilgelegd, omdat het voor importeurs wezenlijk goedkoper was om Russisch uranium te kopen. Op dit moment hebben slechts twee Amerikaanse installaties – eentje in Ohio en de andere in New Mexico – een licentie voor de productie van van hoogwaardige kernbrandstof – RT

  Al in januari berichtte de “Washington Post” dat het opleggen van sancties tegen Rosatom, Ruslands civiele nucleaire onderneming, de uraniumexport naar d eVS en de Europese nucleaire industrie zou kunnen stopzetten. De afhankelijkheid van de VS van Russische kernbrandstof is aanzienlijk, maar Amerikaanse ondernemingen hebben enkele mogelijkheden wanneer Rosatom door sancties getroffen wordt.

  Het lijkt erop alsof de VS altijd proberen de door henzelf opgestelde regels te omzeilen.

  Bron:
  uncutnews.ch

  Bron oorspronkelijk artikel:
  shtfplan.com
  Door: Mac Slavo

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten