PvdA'er Ronald Plasterk fileert zijn eigen partij: 'Heeft al jaren geen band met de achterban meer'

Datum:
 • zaterdag 5 augustus 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  van 38 zetels naar 9 zetels.


  Michael van der Galien 4-8-2023  In een onthullende column heeft Ronald Plasterk, voormalig prominent lid van de Partij van de Arbeid (PvdA), zijn eigen partij onder vuur genomen. Plasterk, die nooit een blad voor de mond heeft genomen, beweert dat de PvdA de band met haar eigen achterban volledig heeft verloren. En terecht!

  De Veranderende Achterban

  Hoe is dit mogelijk? Volgens Plasterk is de achterban van de PvdA veranderd. Waar de partij ooit de belangen behartigde van bouwvakkers en arbeiders die nu een goed inkomen hebben, lijkt ze nu de nieuwe arbeidersklasse te negeren. Denk aan de schoonmakers van kantoren, de werknemers bij online bedrijven die 's nachts alles in pakketten sorteren, en de mensen met een uitkering. Plasterk stelt onomwonden:

  "Die klasse verandert van samenstelling, maar er zijn in ons rijke land miljoenen mensen die aan het eind van de maand de winkelwagen niet kunnen vullen; en mensen die geen betaalbare woning kunnen vinden; er zijn ouderen in verzorgingshuizen die onvoldoende zorg krijgen; en er zijn kinderen die van hun ouders geen goed lunchpakket mee krijgen naar school omdat dat te duur is. Voor die groepen kwam de PvdA vanouds altijd op."

  De PvdA en de 'Gewone Mensen'

  Plasterk's kritiek gaat verder dan alleen de veranderende samenstelling van de arbeidersklasse. Hij beweert dat de PvdA haar focus heeft verschoven naar onderwerpen die ver verwijderd zijn van de problemen van 'gewone mensen'. Hij schrijft:

  "De PvdA is, treurig genoeg, allang geen eigenaar meer van deze problemen van ’gewone mensen’. Ze is eigenaar van heel andere onderwerpen: van het tegenhouden van kernenergie en het subsidiëren van biomassacentrales en windmolens. Dat eigenaarschap wordt door de lijstfusie met GL alleen maar bevestigd. GL is (samen met D66) bij uitstek de doelgroep van de Volkskrant, met kennelijk een willig oor voor het geciteerde dedain voor gewone mensen."

  Een Les Niet Geleerd

  De woorden van Plasterk zijn een pijnlijke herinnering aan de recente geschiedenis van de PvdA. Na vijf jaar kabinet-Rutte II zijn de PvdA-kiezers massaal weggelopen, van 38 zetels naar slechts 9. Plasterk waarschuwt:

  "Na vijf jaar kabinet-Rutte II zijn de PvdA-kiezers massaal weggelopen: van 38 zetels naar 9 zetels. Als je daarvan niet leert, je niet op je hoofd gaat krabben of je wel goed bezig bent, dan hoor je inderdaad méér thuis in een elitepartij als GL of D66 dan in de PvdA."

  (Dit artikel gaat verder onder deze oproep) Net als jij worden wij van DDS moe en doodziek van de linkse globalisten van PvdA en GroenLinks. Wij staan pal voor Nederland én voor Nederlánders. Maar in dit mediaklimaat betekent dit dat we hulp nodig hebben van onze lezers. Steun ons! Doneer via BackMe en help DDS partijen als GroenLinks en PvdA, en media als De Volkskrant en het NRC te bestrijden!

  Game over?

  De woorden van Plasterk zijn een scherpe en welverdiende kritiek op een partij die haar wortels lijkt te zijn vergeten. De vraag blijft of de PvdA zal luisteren en zich zal heroriënteren op de belangen van de 'gewone mensen', of dat ze zal blijven afdwalen naar het pad van de elite. Wat het ook wordt, de woorden van Plasterk zullen nog lang nagalmen in de gangen van de PvdA.

  DDS
  0 reacties :

  Een reactie posten