Mensen met zonnepanelen gaan betalen voor terugleveren stroom

Datum:
 • woensdag 16 augustus 2023
 • in
 • Categorie:
 •  Klanten van de duurzame energieleverancier Vandebron gaan straks betalen als ze stroom willen terugleveren van hun zonnepanelen. Het zal gaan om 10 tot 20 euro per maand.


  MARIT NUBÉ 16-8-2023


  Jarenlang konden zonnepanelen-eigenaren juist geld verdienen al zij stroom terugleveren aan het net. Maar dit is voor de klanten van de groene energieleverancier Vandebron voortaan verleden tijd. Hoe meer stroom zij terugleveren, des te meer geld zij maandelijks zullen moeten betalen. Het zal doorgaans gaan om zo'n 10 tot 20 euro per maand, meldt RTL Nieuws. In het uiterste geval kan het zelfs oplopen tot 46 euro, in schaal zes.

  De maatregel is onvermijdelijk, stelt Vandebron, om de almaar stijgende kosten vanwege het terugleveren van stroom te dekken. Vanwege subsidieregelingen hebben veel huishoudens in voorbije jaren zonnepanelen op hun dak laten aanbrengen, maar dit blijkt ook een prijskaartje te hebben. Er kan op momenten namelijk zoveel energie worden opgewekt dat de stroomprijs onder 0 euro zakt. Op dat moment krijgen energiebedrijven de rekening van netbeheerders.

  Vandebron is als dochteronderneming van energiereus Essent gespecialiseerd in duurzame energie. Naar eigen zeggen heeft Vandebron als doel om Nederland '100 procent duurzaam' te maken. Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans vraagt zich echter af hoezeer deze nieuwe maatregel dit doel kan ondermijnen. 'Nee, Vandebron. Zo moet energietransitie stimuleren dus níét', schrijft hij op X (voorheen Twitter).

  Hoe dan ook roept Vandebron zijn klanten op om te blijven investeren in zonnepanelen. Onderaan de streep verdient de klant per maand er nog steeds aan, aldus de energieleverancier. Wel zal het langer duren voordat de klant zijn investering in zonnepanelen heeft terugverdiend.

  Netbeheerders kampen steeds meer met een overbelast stroomnet vanwege de enorme toename in het aantal zonnepanelen en windmolens. Het stroomnet werd al eens al tijdelijk afgesloten in Overijssel, Flevoland, Limburg, Zeeland en Noord-Brabant. Lees hier meer.

  NieuwRechts

  0 reacties :

  Een reactie posten