Levering van F-16-gevechtsvliegtuigen aan de Oekraïne: het Westen giet meer olie op het vuur

Datum:
 • woensdag 23 augustus 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Nu wordt het menens: Nederland en Denemarken hebben zondag bekendgemaakt Amerikaanse F-16-gevechtsvliegtuigen aan de Oekraïne te leveren.  Levering van F-16-gevechtsvliegtuigen aan de Oekraïne: het Westen giet meer olie op het vuur


  Nu wordt het menens: Nederland en Denemarken hebben zondag bekendgemaakt Amerikaanse F-16-gevechtsvliegtuigen aan de Oekraïne te leveren. Daarmee heeft de Amerikaanse regering, weinig verrassend, ingestemd. Daarmee gaat de escalatie van het conflict een nieuwe fase in – en de actieve oorlogsdeelname van de NAVO wordt steeds duidelijker.

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken kondigde in een brief aan zijn Nederlandse en Deense collega´s aan dat de VS alle aanvragen van derde partijen voor de levering van F-16´s aan de Oekraïne d.m.v. een snelle procedure toestaan.

  Volgende stap ter versterking van het luchtschild”

  Van de 42 Nederlandse F-16´s zouden er maar 24 inzetbaar zijn, deelde het ministerie van Defensie mee. Minister-president Mark Rutte verklaarde dat men nog niet precies zou weten hoeveel vliegtuigen men zou leveren.

  Denemarken wil 19 vliegtuigen afstaan. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had beide landen bezocht “Vandaag hebben we nog een stap ter versterking van het Luchtschild van de Oekraïne ondernomen. F-16”, jubelde hij op X (voorheen Twitter). De opleiding van de Oekraïense piloten en technici aan het vliegtuig zou al begonnen zijn, deelde hij verder mee.

  Pilotenopleiding niet meer voldoende

  Behalve Nederland en Denemarken hadden België, Canada, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Zweden en Groot-Brittannië zich in juli bereid verklaard om Oekraïense piloten voor de inzet in F-16´s op te leiden.

  Piloten uit de fel bevochten Oost-Oekraïne jubelden dat de gevechtsvliegtuigen de krachtsverhouding ten gunste van Kiev dramatisch verschuiven en de Russische hegemonie in de lucht breken. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, waarschuwde daarentegen: “De VS en hun NAVO-satellieten creëren het risico van een direct militaire confrontatie met Rusland, en dat kan catastrofale gevolgen hebben.”

  Reactie op mislukte grote offensief?

  Rusland zou niet kunnen ignoreren dat de F-16´s in principe atoomwapens zouden kunnen dragen. “Alleen al het feit van het opduiken van zulke systemen bij de Oekraïense strijdkrachten zullen wij als atomaire bedreiging van de kant van het Westen opvatten”, dreigde Lavrov.

  Hoewel het Westen de Oekraïne sinds anderhalf jaar met miljarden en nog eens miljarden overspoelt en uitrust met de modernste wapens, is het laatste, met veel poeha aangekondigde, grote offensief een grote mislukking. Ook de sanctiepakketten tegen Rusland bleken een enorme miskleun te zijn. Ze schaden hun bedenkers het meest, terwijl de Russische economie verder toeneemt.

  Escalatiespiraal draait steeds sneller

  In plaats van daar tenminste de conclusie uit te trekken dat er geen militaire overwinning is te behalen, en zich eindelijk met alle macht voor een wapenstilstand en vredesonderhandelingen in te zetten, laten Europese politici zonder zin en verstand zich steeds dieper deze catastrofe intrekken door nog meer en nog dodelijker wapens te leveren.

  Geld en oorlogsmaterieel stromen naar een land dat zelfs in oorlogstijden nog zo doordrenkt is van corruptie, dat Zelensky onlangs de regionale chefs van alle rekruteringsbureaus in het hele land moest ontslaan, en waarvan de militaire leiders zich middenin de oorlog luxe villa´s in Spanje aanschaffen – blijkbaar met westers geld. En desondanks is er in de aan Amerika gehorige EU geen terugkeer naar rede in zicht., Integendeel: “Dit is pas het begin”, becommentarieerde Zelensky vol vertrouwen de levering van de F-16´s. Het valt te vrezen dat hij daar gelijk in krijgt.

  Bron:
  auf1.info
  Door: Daniel Matissek

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten