Kijkbuijs #4: ‘Geloof niet in sprookjes, wetenschap is niet objectief’

Datum:
 • donderdag 10 augustus 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  ‘Hoe maken we wetenschap weer betrouwbaar en transparant?’


  10-8-2023


  Hoe laat je de massa inzien dat moderne wetenschap niet objectief en neutraal is, maar wordt misbruikt door een kleine machtige elite om hun ideologie door te drukken, vraagt Laurens Buijs. ‘Hoe maken we wetenschap weer betrouwbaar en transparant?’

  We geloven als moderne westerlingen graag in het sprookje dat wetenschappelijke feiten objectief zijn, stelt Buijs. “Toch hebben allerlei moderne wetenschapsfilosofen laten zien dat dat niet klopt, en dat feiten buigbaar zijn door politieke belangen, iets wat goed te zien was bij corona en nu bijvoorbeeld gebeurt rondom stikstof en de klimaatdiscussie.”

  “Het wordt tijd dat we een minder naïef beeld van wetenschap gaan ontwikkelen. Wetenschappers hebben geen speciale toegang tot een objectieve werkelijkheid, maar zijn groepsdieren, net als andere mensen. Wetenschap is in de praktijk een belangenspel waarin niet degene met het beste idee wint, maar degene die dit belangenspel het beste speelt,” stelt Buijs, die praktische oplossingen aandraagt hoe we het vertrouwen in de wetenschap kunnen herstellen.

  Bekijk de column via Rumble


  Redactie Blckbx

  0 reacties :

  Een reactie posten