De Tom Poes-cultuur: rampspoed, negeren en verantwoordelijkheid

Datum:
 • zondag 6 augustus 2023
 • in
 • Categorie:
 •  Prof. dr. Cees Hamelink stond in 1975 als jonge VN-adviseur aan de wieg van een ongehoorde resolutie, die nieuwe technieken zou toetsen aan mensenrechten. 


  Zie Hier de uitzending


  Waarom is daar nog niets mee gedaan? Hamelink legt het uit in zijn LAATSTE blckbx-column.

  “Wij werken ons in de problemen door een veel te ingewikkelde samenleving te construeren,” zegt hij. “En dan vragen we aan Tom Poes om een list te bedenken. De slimme poes zegt dan ‘kunstmatige intelligentie’.”

  Welkom in de wereld van de Tom Poes-cultuur, waar technologie als kunstje wordt gezien en reddingsboten vergeten worden. Hamelink wijst op de fatale kwalen van deze cultuur: het Titanic-syndroom, dat staat voor een blind vertrouwen in onfeilbare technologie; het Cassandra-syndroom, waarbij klokkenluiders worden genegeerd en rampen volgen; en het Dr. Frankenstein-syndroom, waar nieuwsgierigheid leidt tot monsterlijke consequenties.

  Ondanks dat het zijn laatste column is, verdwijnt Hamelink niet van het toneel. Hij nodigt je graag uit voor een gesprek om gezamenlijk tot spraakmakende oplossingen te komen voor de Tom Poes-cultuur. In zijn column licht hij dit verder toe. Kijken dus!

  Prof. dr. Cees Hamelink  0 reacties :

  Een reactie posten