ANWB: groot deel van MKB-ers en ZZP-ers ziet niets in elektrisch rijden

Datum:
 • donderdag 3 augustus 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Bij zakelijke rijders met een personenauto geeft 30 procent aan niet elektrisch te kunnen rijden.


  3-8-2023  ANWB: groot deel van MKB-ers en ZZP-ers ziet niets in elektrisch rijden


   Van een onzer correspondenten.

  Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat een derde van de Nederlandse mkb’ers en zzp’ers geen kans ziet om elektrisch te gaan rijden. De belangrijkste redenen zijn de te hoge aanschafprijs en een te kleine actieradius.

  Ruim een derde van de ondervraagde zzp’ers en mkb’ers ziet zich in de nabije toekomst niet overstappen op een EV en voelt zich genoodzaakt om op fossiele brandstof te blijven rijden.

  Hetzelfde negatieve sentiment speelt zowel bij ondernemers als onder particuliere kopers en leasers.


  Uit het onderzoek blijkt:

  • 69% vindt de elektrische auto te duur in aanschafprijs;
  • 57% vindt een onvoldoende actieradius;
  • 29% ziet te weinig oplaadpunten;
  • 26% heeft zorgen over de levensduur van de accu.

  De ANWB, die groot voorvechter is van de elektrische auto, denkt dat de ondernemers maar last hebben van vooroordelen. De behoefte aan een grote actieradius bij ondernemers zou niet stroken met het dagelijks gebruik, beweert de bond.

  De ANWB gaat ervan uit dat ondernemers een grotere actieradius willen dan ze nodig hebben, omdat ze een elektrische auto iedere dag zouden moeten opladen. Terwijl ze liever vasthouden aan de gewoonte om één à twee keer per week te tanken.

  Ook speelt het type auto een rol. Zo ziet twee derde van de ondernemers met een bus geen kans om over te stappen naar een EV omdat die bijvoorbeeld kleiner zou zijn dan hun brandstofvariant. Bij zakelijke rijders met een personenauto geeft 30 procent aan niet elektrisch te kunnen rijden.

  Behalve het type auto speelt ook het soort brandstof een rol bij de bereidheid van ondernemers om elektrisch te rijden. Zo schatten dieselrijders de mogelijkheid om elektrisch te rijden het laagst in. Iets meer dan de helft denkt dat dit niet haalbaar is, terwijl ongeveer een derde van de benzinetankers er hetzelfde over denkt.

  ***

  Bron hier.

  ***

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Moet nog bij het brandgevaar en de gigantische milieuvervuiling.

  Een reactie posten