• “Dit is een normale zomer”, zegt de voormalige milieu-senator prof. Fritz Vahrenholt (SPD) uit Hamburg – zij het een bijzonder hete zomer.
  • Vahrenholt baseert zich op de officiële cijfers van het IPCC en de evaluatie door het Gerics Institute.
  • Hij schrijft de huidige weersverschijnselen.toe aan de dertigjarige Atlantische cycli.

Zware regenval, orkanen, hittegolven – zal de “hittehamer” van door de mens veroorzaakte klimaatverandering deze zomer bijzonder hard toeslaan, zoals de krantenkoppen suggereren? Federaal minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) heeft geklaagd over de hitte in zijn vakantieregio, Toscane, en heeft Duitsers aanbevolen kerken te openen als koele ruimten (veel kerken zijn dat in ieder geval).

Maar hoeveel klimaatverandering is er eigenlijk deze zomer? Professor Fritz Vahrenholt (SPD), voormalig senator voor milieu in Hamburg en voormalig manager windenergie, maakt alles duidelijk:

“Allereerst is het wereldwijd zo dat noch de bosbranden, noch de orkanen, noch andere extreme weersomstandigheden zijn toegenomen,”

zegt hij in een speciale editie van ‘Leerlingen! vraag wat is’.

“Zelfs het wereldklimaatrapport zegt dat”,

zegt Vahrenholt.

“Maar in een samenleving die graag angst verspreidt, is het weer natuurlijk een onderwerp dat wordt gebruikt om mensen bang te maken. Dit gebeurt nu. We hebben een warme zomer, zonder twijfel. Ik ben daar blij mee. Ik denk dat 15 miljoen Duitsers met mij blij zijn. Ze gaan naar Italië, Spanje, Griekenland, waar het nog warmer is. Een warmte waar meneer Lauterbach ons eigenlijk voor wil beschermen. Nee, het is een normale zomer, een van de warmste zomers natuurlijk.”

“Geen paniek”

Vahrenholt ontkent niet dat de aarde opwarmt, maar ziet kooldioxide in ieder geval niet als enige oorzaak.

“Ja, het wordt warmer. Het is helemaal geen vraag. Wereldwijd hebben we al 150 jaar een opwarming van ongeveer een graad.” Globaal gezien is dat momenteel zo’n 0,1 tot 0,2 graad per decennium. En daarom is er helemaal geen reden tot paniek, want we zitten in een fase van de warme Atlantische Oceaan. Sinds ongeveer 1985 is de Atlantische Oceaan in de warme fase beland en dat geeft een extra impuls. En het leuke is dat we straks de Atlantische Oceaan weer terug zien gaan naar zijn koudere fase. Het verandert elke 30 jaar. En daarom is er helemaal geen reden tot paniek.”

Wat precies de opwarmingscycli van de Atlantische Oceaan veroorzaakt, is nog niet opgehelderd. Theorieën suggereren dat cycli van zonneactiviteit dit fenomeen veroorzaken. Vahrenholt wijst echter ook op een andere meetbare verandering: sinds 1985 is de vorming van wolken sterk afgenomen, waardoor er meer zonnestraling tegenover staat.

“Net zoals er niet één verklaring is voor opwarming, is er ook geen enkele manier om het te stoppen,”

zegt Vahrenholt.

“Er is geen catastrofe in zicht!”

Op de vraag of hij alles vrij wil geven op het klimaatfront, zegt Vahrenholt:

“Ik zou niet alleen alles vrijgeven, ik verwacht eigenlijk dat onze klimaatwetenschappers opstaan ​​en zeggen: mensen, er is geen catastrofe in zicht, integendeel, we hebben een lichte opwarming die in deze eeuw zal aanhouden. Maar we zullen nu weer een vertraging zien. Dan zien we weer een lichte opwarming. Dit zijn allemaal dingen die helemaal geen reden voor paniek zijn.”

Vahrenholt wil niet verkeerd begrepen worden:

“We moeten iets doen om CO2 te verminderen. Maar de manier waarop onze federale regering het doet, in de overtuiging dat ze ons naar de stookruimte leidt, is niet mogelijk. We hebben de tijd om een ​​verstandig milieubeleid te voeren. Het klimaat gunt ons deze tijd zeker.”

***

Bron hier (met video van een interview met Vahrenholt).

***