Europa’s 48° C hitte-‘horror … die er nooit was …

Datum:
 • vrijdag 21 juli 2023
 • in
 • Categorie:
 •  ‘De grootste klimaatleugen sinds het begin van de temperatuurregistratie.’


  21-7-2023  Europa’s 48° C hitte-‘horror … die er nooit was …

  Van een onzer correspondenten.

  Door P. Gosselin.

  De grootste klimaatleugen: Vorige week was het overal in het nieuws: de temperaturen in Zuid-Europa schieten omhoog naar 48°C! Maar niets ervan was waar.

  De hysterie begon toen klimaat-sensationele media in Duitsland en elders, zoals de Relotius Spiegel, kritiekloos een slordig en manipulatief geformuleerd rapport van 13 juli van het European Space Agency (ESA) citeerden, dat voor het eerst verwees naar ‘lucht’ -temperatuur:

  ‘De temperaturen ‘sissen’ deze week in heel Europa tijdens een intense en langdurige periode van hitte. En het is nog maar net begonnen. Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Polen hebben allemaal te maken met een grote hittegolf met naar verwachting luchttemperaturen tot 48°C op de eilanden Sicilië en Sardinië – mogelijk de hoogste temperaturen ooit gemeten in Europa.’

  ESA en media scherp bekritiseerd vanwege manipulatieve berichtgeving.


  Het oorspronkelijke ESA-rapport ging verder, maar specificeerde later pas dat het in feite naar de oppervlaktetemperatuur verwees:

  ‘De onderstaande animatie gebruikt gegevens van het radiometerinstrument van de Copernicus Sentinel-3-missie en toont de temperatuur van het landoppervlak in heel Italië tussen 9 en 10 juli. Zoals de afbeelding duidelijk laat zien, overschreed de oppervlakte van het land in sommige steden de 45°C, waaronder Rome, Napels, Taranto en Foggia. Langs de oostelijke hellingen van de Etna op Sicilië werden veel temperaturen geregistreerd van meer dan 50°C.’

  ‘De grootste klimaatleugen sinds het begin van de temperatuurregistratie.’


  Bedoeld waren hier niet de standaard temperaturen geregistreerd op 2 meter boven het maaiveld die we hier altijd in dagelijkse weerberichten hebben, die veel koeler zijn, maar eerder die direct aan het grondoppervlak. Dat cruciale verschil bleef totaal onopgemerkt door media en journalisten, die berichtten over nieuwe recordtemperaturen. Tegen de tijd dat de truc door oplettende lezers werd ontmaskerd, was het nieuws al de wereld rondgegaan. Gisteren gaf de ESA een (vage) verduidelijking waarin het verschil tussen oppervlakte- en luchttemperatuur op 2 meter boven de grond werd uitgelegd, maar ze bleef misleiden:

  ‘De temperatuur van het landoppervlak is hoe heet het ‘oppervlak’ van de aarde aanvoelt. De luchttemperatuur, gegeven in onze dagelijkse weersvoorspellingen, is een maat voor hoe heet de lucht boven de grond is.’

  De ESA nam niet de moeite om te vermelden dat de oppervlaktetemperatuur veel heter is dan de 2 meter luchttemperatuur.

  Wat we de afgelopen dagen hebben meegemaakt, was de meest intense klimaatleugen sinds het begin van de temperatuurregistratie’,

  meldde de Duitse mediawaakhond Achtung Reichelt hier over de implicaties van het slordige, manipulatieve persbericht van de ESA en de mediastorm die daarop volgde:

  ‘Het probleem met dat rapport is dat niets ervan waar is.’

  Op Sicilië bereikte de temperatuur tijdens het weekend slechts 32°C – een heel verschil met 48°C, wat het grote verschil illustreert tussen de temperatuur van het grondoppervlak en metingen op 2 meter boven de grond. Toen het bedrog eenmaal aan het licht was gekomen, veranderde Spiegel stilletjes de formulering in zijn rapport van 14 juli:

  Afbeelding: Achtung Reichelt.

  De Spiegel veranderde de tekst (links) van 48°C met ‘veel doden door hitte’ naar (rechts):

  ‘48°C …maar dat de metingen niet de gebruikelijke luchttemperatuur waren – die aanzienlijk lager kan zijn.’

  Het is duidelijk dat de autoriteiten en de media het publiek willen alarmeren, maar dankzij oplettende lezers opnieuw werden betrapt.

  ***

  Noot van Climategate.nl: voor een beeld van het alarmisme, zie hier.

  Zie ook de analyse van Ferdinand Meeus hier.

  Bron hier.

  ***

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Werkelijk niets is te gek voor de media om de argeloze burger de stuipen op het lijf te jagen en het moet gezegd dat bijna iedereen het gelooft. Of het nu op dit gebied is, de Oekraïne, het klimaat, Corona, sport, alles is gemanipuleerd nieuws. De vraag is hoe lang mensen deze shit blijven accepteren. Aan de peiling te zijn waaruit blijkt dat PvdA.GL de grootste is blijkt dat de Nederlanders met de dag onnozeler worden, wat een intens dom volk.

  Anoniem zei

  Naar nu blijkt zijn de temperaturen door dit uiterst dubieuze medium gemeten in de steden en aan de grond en daar komen heel andere resultaten uit als gemeten op 1 1/2 of 2 mtr. hoogte.
  Voor mensen die o.a regelmatig formule 1 kijken is dit geen nieuws, immers er wordt verschillende keren tijdens een uitzending gewezen op de temperatuur van het asfalt en naar de temperatuur van de lucht en daar zit heel vaak een groot verschil tussen. Asfalt temperaturen van 40 graden en meer met een luchttemperatuur van 25 graden zijn eerder regel dan uitzondering.

  Een reactie posten