30-7-2023


Zomaar was daar Dilan Yesilgöz als nieuwe opvolger voor Mark Rutte. En omdat hij stopt als premier lag ook voor de hand haar MP- ambities te polsen. En inderdaad: ze wil wat graag. Ze zal zich in de komende tijd gaan profileren, maar een grote vraag is hoe zij zich opstelt op het onderwerp klimaatverandering. Want geachte kiezers: Dilan is een alarmiste. En hoe kom je daar weer vanaf?

Na afloop van de mislukte klimaattop in Glasgow (2021) sprak ze als staatssecretaris voor klimaat ferme woorden, samen met EU-klimaatbaas Frans Timmermans. Beide waren gecommitteerd om toch ‘een succes te maken van de energietransitie’ en dat Nederland een koploper was op het gebied van klimaat. We hadden ook nog de groenste wereldhaven en meer van die al te mooie dingen. Ze twitterde eerder vol passie:

‘Klimaatakkoord, klimaatwet, realistisch verhaal voor de toekomst. Ons klimaatverhaal is niet alleen ijzersterk, het is ook een haalbaar plan. Hoop dat anderen zich laten inspireren en zich daarbij aansluiten. Dan gaan we samen het verschil maken ; )’

Ze vond ook, net als Milieudefensie, dat Shell zich aan de CO2 doelen van Parijs moet houden. Ze hield riedels over de al te noodzakelijke warmtepomp en 49% C02 reductie in 2030.

Samen met Timmermans lekker de Green Deal handen en voeten geven.


De VVD – met Mark Rutte voorop – had het klimaatprobleem geheel omarmd en tekende voor de vele, vele miljarden om een schijnprobleem op te lossen. En ook onze Dilan neuriede vrolijk mee met het alarmisme. Ze kon weten dat Timmermans grote maatschappelijke problemen juist koesterde:

‘Maak het groter. Dan kun je er nog jaren plezier van hebben.’

Precies een jaar geleden was er bij de VVD ineens een vlucht vooruit. Toen deed de VVD bij monde van kamerlid Silvio Erkelens het ‘haalbaar en betaalbaar’ zomaar in de ban. Geen gezeur meer over geld. De VVD zou niet meer tobberig doen over de klimaatdoelen. CO2-heffing: OK! De VVD stond pal voor het miljardenkostende klimaatbeleid. Het was helemaal ingezonken: de VVD was klimaatgelovig geworden tot op het bot.

Jan van Friesland.

Nu de VVD kennelijk zo gerijpt is in kostbaar doemdenken is een keuze voor een coalitie met links na de verkiezingen alleen maar geloofwaardig, als het om klimaatbeleid gaat. Samen met Timmermans lekker de Green Deal handen en voeten geven.

Gelukkig zijn er andere dossiers die de VVD eerder in een rechts kamp brengen, zoals het asieldossier. Maar dan zal onze Dilan Yesilgöz het gevoerde klimaatbeleid van Rutte IV vaarwel moeten zeggen. Want dat pruimt men rechts van de streep niet.

Tip voor het VVD-campagneteam: ze is al eens eerder de zaak ontvlucht.

***