’Verkenners zagen Omtzigt al vroeg als probleem in formatie’

Datum:
 • zondag 11 juni 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •   PVV-voorman Geert Wilders vraagt om het aftreden van Ollongren, .....


  10-6-2023  ’Verkenners zagen Omtzigt al vroeg als probleem in formatie’


  Door   DEN HAAG - De verkenners tijdens de formatie van 2021 bespraken al eerder dan de beruchte ’functie elders’-notitie de rol van Pieter Omtzigt. Al kort na hun aanstelling kwam de positie van de toenmalig CDA’er ter sprake.

  Dat meldt Nieuwsuur op basis van vertrouwelijke documenten. Het medium beschikt over aantekeningen van een gesprek dat verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) kort na hun aanstelling voerden met toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib, waarin Jorritsma Omtzigt (die op dat moment ziek thuis zit) een probleem en onhoudbaar noemt. Het is vooral de VVD’er die ingaat op de positie van Omtzigt, zoals De Telegraaf eerder al meldde.

  Het is niet de laatste keer dat het over Omtzigt gaat tijdens de formatie. Een week later verlaat Ollongren vanwege een positieve coronatest halsoverkop de formatiegesprekken, waarna ze wordt gefotografeerd met zichtbare aantekeningen. Het gaat onder meer over een ’functie elders’ voor Omtzigt, het slaat in politiek Den Haag in als een bom. VVD-leider Mark Rutte moet bijna het veld ruimen nadat blijkt dat hij het ook over Omtzigt heeft gehad, iets wat hij eerder ontkende.

  Lange formatie

  Maar de verkenners, die zelf eerst ook stelden niet over de oud-CDA’er te hebben gesproken. hadden eerder dus ook al de kwestie-Omtzigt aangesneden. Het leidt tot woede bij oppositiepartijen. BBB-leider Caroline van der Plas wil zo snel mogelijk een debat met Rutte. Overigens is het de Tweede Kamer zelf die verantwoordelijk is voor de formatie en opdrachtgever van Jorritsma en Ollongren was. PVV-voorman Geert Wilders vraagt om het aftreden van Ollongren, die na de lange formatie uiteindelijk minister van Defensie werd in kabinet-Rutte IV.

  Omtzigt zelf noemt het in een reactie ’overduidelijk’ dat er ’na de verkiezingen veel over mij gesproken is’. Maar hij wil niet te veel terugblikken: „Graag focus ik me juist nu op concrete oplossingen: daar ben ik voor gekozen en dat helpt Nederland vooruit.” Ollongren en Jorritsma willen tegenover Nieuwsuur niet reageren.

  0 reacties :

  Een reactie posten