Toename van Geheugenproblemen na COVID-19: Onderzoekers vermoeden langdurige effecten

Datum:
 • donderdag 1 juni 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 • In de afgelopen jaren is er een opmerkelijke toename van het aantal mensen met geheugenproblemen die een bezoek brengen aan hun huisarts.

  DDS Redactie 1-6-2023


  Volgens recente gegevens waren de huisartsenbezoeken in het eerste kwartaal van dit jaar maar liefst 24 procent hoger dan in dezelfde periode in 2020. Gezondheidsinstanties zoals de GGD's, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, en het gezondheidsinstituut Nivel stellen dat deze problemen mogelijk een langdurig effect zijn van het coronavirus.

  Een interessante bevinding is dat een coronabesmetting op de lange termijn geheugen- en concentratieproblemen kan veroorzaken. Verschillende gezondheidsinstanties hebben dit vastgesteld. Daarnaast suggereren onderzoekers dat de coronamaatregelen een mogelijke oorzaak kunnen zijn van de toename van geheugenproblemen. Door de lockdowns werden we tijdelijk van een deel van onze structuur en sociale contacten beroofd, wat resulteerde in een snellere achteruitgang bij mensen met beginnende geheugenproblemen dan voor de coronapandemie, zoals eerder beschreven door onderzoekers van Amsterdam UMC.

  Uit de gegevens blijkt dat mensen tussen de 45 en 74 jaar 40 procent vaker de huisarts bezoeken vanwege geheugen- en concentratieproblemen in vergelijking met begin 2020. Deze stijging is het sterkst in deze leeftijdsgroep. In absolute termen gaan mensen van 75 jaar en ouder het vaakst naar de huisarts met deze klachten. In deze groep was de stijging echter lager, namelijk 18 procent. Bij mensen in de leeftijdsgroep van 25 tot 44 jaar was er sprake van een stijging van 31 procent.

  Zowel individuen als gezondheidszorgprofessionals moeten alert zijn op mogelijke symptomen en de nodige stappen ondernemen om de juiste ondersteuning en behandeling te bieden. Verder onderzoek zal moeten helpen om een beter begrip te krijgen van de impact van COVID-19 op het menselijk brein.

  Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.

  DDS

   

  0 reacties :

  Een reactie posten