Omtzigt: "Er lijkt houding ontstaan te zijn dat migratie ons overkomt, dat is slechts helft van het verhaal"

Datum:
 • vrijdag 16 juni 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 • Op 9 juni sprak onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt op uitnodiging van de Stichting Steunfonds Groep Omtzigt in het Koepeltheater in Leeuwarden.


  Redactie 16-6-2023


  Zijn toespraak heeft Omtzigt nu integraal online gezet. In zijn lezing legt hij uit hoe de politiek moet veranderen en welke belangrijke ontwikkelingen er plaatsvinden. 

  In zijn toespraak stelt Omtzigt dat burgers te veel leunen op Den Haag en het idee dat de nationale staat alle problemen wel zou oplossen. Deze manier van denken is alleen niet realistisch, aldus Omtzigt.

  "Er wordt te veel gekeken naar Den Haag om de problemen op te lossen, maar daar zijn ze niet toe in staat. De oplossingen moeten juist komen van burgers overal in het land, van onderop."

  Dit komt ook omdat de bestuurlijke elite van Nederland hol is geworden en los is gezongen van de Nederlander zelf: "We hebben een regering zonder draagvlak bij de burgers, abstracte modellen en bestuurders die zijn verdwaald in technologische politiek zonder visie."

  Ook sneed Omtzigt het beladen onderwerp migratie aan. Volgens Omtzigt is het opmerkelijk te noemen dat de overheid Nederlanders al aanmoedigde om te emigreren toen ons land nog minder dan 10 miljoen inwoners kende. Toen vond de overheid het al te vol en druk in Nederland en was er een duidelijke toekomstvisie, deze visie ontbreekt echter op dit moment. "Ik suggereer niet dat je een tienjarenplan maakt en het dan moet uitvoeren... maar je moet wel weten wat je wilt", legt Omtzigt nader uit.

  "Er lijkt een soort houding te zijn ontstaan dat migratie ons overkomt, en ik wil u zeggen: dat is slechts de helft van het verhaal. Heel veel van de keuzes en migratiestromen die op gang komen hebben te maken met beleid dat we maken zonder dat we zeggen dat dit effect heeft op migratie", vervolgt Omtzigt. 

  Daarom stelt Omtzigt dat bestuurders meer moeten nadenken over de volgende vragen: "Welke migratie is wenselijk en draaglijk? Hoe willen we met immigranten omgaan?"


  NieuwRechts
  0 reacties :

  Een reactie posten