Leon de Winter ontrafelt oorlog in Oekraïne: 'Westen heeft ook schuld'

Datum:
 • maandag 12 juni 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Schrijver Leon de Winter heeft een eigen visie uitgesproken op de oorlog in Oekraïne.  Leon de Winter ontrafelt oorlog in Oekraïne: 'Westen heeft ook schuld'


  MARIT NUBÉ 12-6-2023

  Schrijver Leon de Winter heeft een eigen visie uitgesproken op de oorlog in Oekraïne. Volgens hem is Poetin zeker een schurk, maar heeft ook het Westen schuld aan het conflict. De Winter vindt dat de partijen met elkaar in gesprek moeten gaan. 

  "Dit komt niet uit de lucht vallen. Deze ontwikkeling is begonnen in de jaren negentig. Dus de situatie heeft zich 25 à 30 jaar ontwikkeld," vertelt De Winter bij het RTL7-programma Business Class.

  Sinds de val van de Sovjet-Unie heeft de NAVO gestaag zijn terrein uitgebreid in gebieden die Rusland ervaart als bedreigend, zegt De Winter. Inmiddels voelt het land zich in het nauw gedreven en ziet de invasie van Oekraïne als een noodoplossing.

  "Poetin heeft er veel en heftig over gewaarschuwd," zegt hij. "Er is een speech van hem geweest op de Veiligheidsconferentie van München in 2007. Poetin zei toen: 'Blijf van Oekraïne af. Daar loopt een rode lijn voor ons: historisch, emotioneel, religieus. Kom daar niet overheen.'"

  Maar deze wens werd niet gerespecteerd, stelt De Winter. "Er is inmiddels zoveel bekend over wat wij in het Westen - met name de Amerikanen - gedaan hebben om wél met Oekraïne te werken. En om daar bepaalde ambities te versterken, bijvoorbeeld de grote demonstraties op het centrale plein in Kiev in 2014. Daar stonden vertegenwoordigers van de EU de boel op te fokken. Dat moet je niet doen. Als dat omgekeerd was gebeurd, zouden wij ontzet zijn geweest."

  Maar het Westen heeft het toegestaan dat er telkens "olie op het vuur" werd gegooid, stelt De Winter. Volgens hem werd het gedrag vergoelijkt met het idee dat "ook Oekraïne recht heeft op democratie en rechtvaardigheid".

  In februari 2022 begon de Russische invasie. De Winter stelt dat het Westen zijn oorlog 'ge-outsourced' heeft naar Oekraïne, dat nu "zijn zonen opoffert". Maar ooit zijn de Oekraïense zonen op, terwijl volgens De Winter Rusland veel meer reserves heeft. Daarom ziet hij maar één oplossing: praten met de tegenpartij.

  0 reacties :

  Een reactie posten