BREAKING! – Na bemiddeling door Loekasjenko: Progozjin verklaart zich bereid opmars te stoppen

Datum:
 • zaterdag 24 juni 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Prigozjin heeft zich bereid verklaard een einde te maken aan de opmars van de Wagner-colonnes naar Moskou. 


  24-6-2023  BREAKING! – Na bemiddeling door Loekasjenko: Progozjin verklaart zich bereid opmars te stoppen door E.J. Bron


  In de crisis rondom de Wagner-muiterij tekent zich dankzij bemiddeling door Aleksandr Loekasjenko (foto) een oplossing af: Prigozjin heeft zich bereid verklaard een einde te maken aan de opmars van de Wagner-colonnes naar Moskou. In een audioboodschap vanavond bevestigde de baas van de Wagner-groep dat de huurlingen nu naar hun legerkampen zullen terugkeren.

  Kort na 20.00 uur zondagavond (19.00 uur onze tijd) heeft het kantoor van de Wit-Russische president een verklaring gepubliceerd, volgens welke zich een oplossing van de actuele crisis rondom de Wagner-muiterij in Rusland aftekent.

  Uit de verklaring komt naar voren dat de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zich als bemiddelaar heeft aangeboden en aan de aanvoerder van de muiterij, Jevgeni Prigozjin, een voorstel heeft gedaan dat de veiligheid van de Wagner-huurlingen zou garanderen. Daarop zou Prigozjin zich bereid hebben verklaard om de opmars van de voertuigcolonnes van Wagner naar Moskou te stoppen.

  De verklaring van de persdienst van Loekasjenko luidt letterlijk:

  Vanmorgen informeerde de Russische president Vladimir Poetin zijn Wit-Russische collega over de situatie in het zuiden van Rusland met de private militaire onderneming Wagner. De staatschefs kwamen overeen gezamenlijk te handelen.

  In aansluiting op de overeenkomsten voerde de Wit-Russische president, nadat hij de situatie via de hem ter beschikking staande kanalen verder had opgehelderd, in afspraak met de Russische president gesprekken met de leider van de Wagner-groep, Jevgeni Prigozjin.

  De gesprekken duurden de hele dag. Uiteindelijk kwamen ze met elkaar overeen dat een bloedbad op het territorium van Rusland ontoelaatbaar is. Jevgeni Prigozjin nam het aanbod van president Aleksandr Loekasjenko aan om de beweging van de gewapende mannen van de Wagner-groep op Russisch grondgebied te beëindigen en verdere stappen te ondernemen ter de-escalatie van de spanningen.

  Op dit moment bestaat er een absoluut voordelige en acceptabele optie ter oplossing van de situatie, waarbij veiligheidsgaranties voor de Wagner-strijders op tafel liggen.”

  Prigozjin publiceerde om 20.30 Moskouse tijd (19.30 uur onze tijd) een audioboodschap, waarin hij bekendmaakte dat de Wagner-huurlingen naar hun legerkampen terugkeren. Als reden voor de muiterij noemde hij plannen om de Wagner-groep te ontbinden. Prigozjin noemde geen onderhandelingen met Loekasjenko en noemde de bezorgdheid om een komend bloedvergieten als motief voor het afbreken van de opmars. Men zou tot op 200 kilometer van Moskou zijn opgerukt en zou daarmee de linie hebben bereikt waaraan bloedvergieten gedreigd zou hebben.

  Bron:
  rt.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten