Senator maakt zich zorgen om vergaande macht adviesorganen: 'Er is niets geregeld'

Datum:
 • dinsdag 16 mei 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Peter Nicolaï, oud-hoogleraar en Eerste Kamerlid namens de PvdD, stelt tijdens het Kamerdebat over de Pandemiewet dat er niets geregeld is over adviesorganen.


  Redactie 16-5-2023


  Dit terwijl iedereen zag hoeveel invloed onder meer het OMT tijdens de coronacrisis had. Volgens Nicolaï moet hier snel verandering in komen.

  Volgens Nicolaï was het zorgelijk dat de niet de desbetreffende minister tijdens de coronacrisis vergaande maatregelen stond uit te leggen, maar Jaap van Dissel. Dit terwijl een minister zelf verantwoordelijk is voor het beleid. Hoe komt dit? Volgens Nicolaï omdat er niks is vastgelegd over de rol van adviesorganen in de wet: "Ook over het OMT en het MIT is niets geregeld."

  "Er is niet geregeld welke minister aan die organen moet vragen om advies. Waar staat eigenlijk dat er een verplichting is voor de minister die de maatregel neemt om advies te vragen aan het OMT? Waar staat eigenlijk dat er een verplichting is om aan het MIT advies te vragen? Is niets geregeld."

  "Er is ook niet geregeld hoe je onder welke omstandigheden van dat advies kunt afwijken. Er is niets over die organen geregeld. De onafhankelijkheid is niet geregeld, de onpartijdigheid is niet geregeld in deze wet", aldus het Eerste Kamerlid.

  0 reacties :

  Een reactie posten