Van een onzer correspondenten.

De Chinese provincies keurden in de eerste drie maanden van dit jaar plannen voor meer nieuwe kolencentrales goed dan in heel 2021, zo meldt Greenpeace in een recent onderzoeksrapport. Peking blijft de capaciteit voor de opwekking van fossiele brandstoffen snel uitbreiden in een poging om een ​​betrouwbare elektriciteitsvoorziening te garanderen.

Als alle geplande bouw voltooid is, telt China meer dan 3.500 kolencentrales.

Provinciale overheden gaven groen licht voor ten minste 20,5 gigawatt nieuwe steenkool in het eerste kwartaal, waarmee de 18,5 gigawatt voor heel 2021 werd overtroffen. Volgens de studie begonnen de goedkeuringen vorig jaar te stijgen tot ten minste 90,7 gigawatt, na een reeks energietekorten die de economie verlamden.

Bloomberg schrijft dat het rapport van Greenpeace de laatste is in een reeks onderzoeksresultaten en beleidsvoornemens van de Chinese industrie om te vertrouwen op zijn belangrijkste brandstof als backstop voor betrouwbare en betaalbare stroom te midden van stijgende wereldwijde brandstofprijzen en de ontwikkeling van hernieuwbare opwekking.

Bloomberg:

‘De regering steunt ook op mijnwerkers om de steenkoolproductie tot recordniveaus op te voeren om te voorkomen dat ze afhankelijk worden van buitenlandse leveringen.’

Redenen die Chinese overheden in goedkeuringsdocumenten gaven, waren onder meer het waarborgen van een veilige energievoorziening, het voldoen aan de vraag naar verwarming en het stimuleren van lokale economische ontwikkeling, aldus Greenpeace.

Ondertussen is het sluiten van één enkele centrale in Nederland groot nieuws en tegelijkertijd een druppel op de gloeiende plaat als we kijken naar netto CO2-reductie wereldwijd, schreef Energievergelijk.nl al in 2019.

Volgens de vergelijkingssite zorgen de nieuwe kolencentrales in China ervoor dat het vrijwel onmogelijk wordt om de klimaatdoelen, afgesproken in Parijs, te behalen. In dat akkoord staat dat de klimaatopwarming moet worden beperkt tot 1,5 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau.

Als alle geplande bouw voltooid is, telt China meer dan 3.500 kolencentrales. In Nederland staan slechts vijf actieve centrales.

***

Bronnen: hier en hier.

***