–75 °C: Record kou op de Zuidpool

Datum:
 • zondag 14 mei 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  De gigantische kou is ongebruikelijk.  –75 °C: Record kou op de Zuidpool

  Geplaatst op  door E.J. Bron

  Is dat nu het weer – of het klimaat? Ongebruikelijk vroeg begint op de Zuidpool de winter. Met –76,4 °C is er dit jaar al een nieuw record gevestigd. Normaal gesproken worden zulke temperaturen pas in augustus bereikt.

  “Het wordt steeds warmer – we zij op weg naar de klimaat-hel” – terwijl in steden in Europa chaoten zich vastlijmen op straat om voor meer aardopwarming te waarschuwen, is 15.000 kilometer verderop de winter begonnen. Al sinds het begin van de maand worden bij het onderzoeksstation Vostok (foto) op de Zuidpool minimumtemperaturen van bijna –75 °C gemeten.

  Kouderecord zou gebroken kunnen worden

  De gigantische kou is ongebruikelijk. Eigenlijk is het op het zuidelijk halfrond nu laat in de herfst. Totdat de echte winter komt, duurt het nog twee en een halve maand, waarin het continent verder kan afkoelen. Wellicht wordt dit jaar zelfs het historische koude record gebroken.

  Satellieten registreerden in juli 2004 temperaturen van tot –98,6 °C. Maar de Wereldorganisatie voor Meteorologie (WMO) erkent deze data niet. Satellieten registreren namelijk niet de luchttemperatuur, verklaart “Wetteronline”, maar de oppervlaktetemperatuur van de sneeuw en daarom is deze niet met de daadwerkelijk gemeten luchttemperaturen op twee meter hoogte vergelijkbaar.

  Bron:
  exxpress.at

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)  0 reacties :

  Een reactie posten