Verdwaald in de stikstofmist

Datum:
 • donderdag 6 april 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Het grote verkiezingendebat maakt kloof alleen dieper


  Van onze verslaggever 6-4-2023


  Den Haag De kloof tussen de coalitiepartijen is alleen maar zichtbaarder geworden tijdens het debat over de uitslag van de Statenverkiezingen. Niet alleen D66, maar ook VVD laat duidelijk blijken weinig trek te hebben om met het CDA om tafel te gaan om te heronderhandelen over de stikstofafspraken. 

  PVV-leider: Ik moet zeggen dat stikstof nu wel mijn neus uit komt 

  Premier Rutte zelf zegt er ’alle vertrouwen’ in te hebben dat VVD, D66, CDA en CU eruit komen. Maar in de fracties van de coalitiepartijen is minder optimisme. Zo zegt VVD-fractieleider Hermans ’matig tevreden’ te zijn over het kabinet-Rutte IV en levert ze zelf ook een wensenlijstje in nu het CDA het coalitieakkoord wil openbreken. Ze verwacht ’serieuze stappen’ op klimaat en migratie: „En dit is de laatste keer dat ik dat vriendelijk vraag.”   

  D66-fractieleider Paternotte zegt op zijn beurt dat het CDA maar een alternatief moet aandragen voor 2030 als deadline voor halvering van de stikstofuitstoot: „Want ik zie het niet.” Het CDA wil juist, over enkele maanden, over dat jaartal opnieuw onderhandelen. Maar hoopvol toont CDA-fractieleider Heerma zich na het horen van zijn coalitie-collega’s niet: „We zullen zien of we eruit komen.” 

  Warrig 

  Wat het grote debat over de Statenverkiezingen vooral níet verschafte, maar wat wel de bedoeling was, was duidelijkheid. Duidelijkheid over hoe het kabinet denkt de kiezer terug te kunnen winnen én over het warrige stikstofcompromis. Wat het debat vooral wél wist op te roepen, is alleen maar meer mist. Volgens PvdA’er Attje Kuiken hangt er nog steeds ’een zwaard boven dit kabinet’. 

  Om half zes ’s avonds krijgt PVV-leider Wilders er genoeg van. Al uren beukt de oppositie in op coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU. Het draait vooral om de vraag waar provincies nou eigenlijk van uit moeten gaan: de stikstofdoelen zoals die in het coalitieakkoord staan, óf de recente boodschap van het kabinet dat ze mogelijk overboord gaan, nu het CDA op een aanpassing aast. Een helder antwoord, daar worstelt de coalitie zichtbaar mee. Tot ergernis van Wilders: „Ik moet zeggen dat stikstof nu wel mijn neus uit komt”, moppert hij. 

  Het zou kunnen dat de stikstofwet van het kabinet, waarin 2030 als deadline voor de stikstofdoelen staat, vertraging oploopt omdat het CDA over de deadline nog wil onderhandelen. Nu nog staat 2035 in de wet als deadline, maar de coalitie heeft afgesproken dit te vervroegen naar 2030. Het CDA is tegen het jaar 2030 als deadline en wil hier pas over enkele maanden het coalitieakkoord voor openbreken. 

  PvdA-leider Attje Kuiken vindt dat het kabinet dit niet kan overlaten aan ’de grillen’ van het CDA. „Je moet helderheid geven”, maant zij het kabinet.

  NoordhollandsDagblad  0 reacties :

  Een reactie posten