TenneT gunt voor €23 miljard contracten om windenergie aan land te brengen

Datum:
 • dinsdag 4 april 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • TenneT gunt voor €23 miljard aan contracten om offshore windenergie aan land te brengen.


  4-4-2023


  Het gaat om on- en offshore converterstations en HVDC-technologie met een totale capaciteit van 22 gigawatt. Drie consortia, Hitachi/Petrofac, GE/SMOP en GE/McDermott gaan tot en met 2031 acht Nederlandse en drie Duitse 2 GW-netaansluitingssystemen realiseren.

  Het 2GW-programma bestaat uit een nieuw gestandaardiseerd platform en een nieuw gecertificeerd kabelsysteem met een hogere transmissiecapaciteit. Met zijn sterke focus op harmonisatie en standaardisatie biedt het een blauwdruk voor toekomstige offshore netaansluitingssystemen en maakt het een snellere uitrol mogelijk.

  Met 40 gigawatt neemt TenneT bijna twee derde deel voor zijn rekening van de doelstelling om 65GW offshore windenergie aan te sluiten tegen 2030. Deze doelstelling zijn Duitsland, Nederland, Denemarken en België overeengekomen tijdens de Noordzee Energietop in 2022.

  Hitachi/Petrofac realiseert vijf Nederlandse projecten die worden aangesloten op het hoogspanningsnet in Borssele, Eemshaven, Geertruidenberg of Moerdijk. Daarnaast levert het consortium ook een aansluiting in het Duitse Rastede.

  GE/SMOP heeft drie Nederlandse projecten toegewezen gekregen die zullen worden aangesloten op de Maasvlakte, Rotterdam en IJmuiden.

  GE/McDermott zal de Duitse projecten BalWin4 en LanWin1 uitvoeren die in Unterweser worden aangesloten.


   


  0 reacties :

  Een reactie posten