Rechtse overwinning in Finse verkiezingen; premier Marin niet meer de grootste

Datum:
 • maandag 3 april 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Na Zweden, Italië en Letland is er nu ook een rechtse revolte in Finland.   MARIT NUBÉ 3-4-2023


  Hoewel de partij van premier Sanna Marin drie zetels erbij weet te sprokkelen, zijn andere linkse partijen hard onderuit gegaan. Twee rechtse partijen zijn daarentegen nu de nummer één en twee in het land.

  De liberaal-conservatieve partij NCP is de grootste van Finland geworden met 20,8 procent van de stemmen. Hiermee neemt NCP het stokje over van de sociaaldemocratische partij (SDP) van premier Sanna Marin.

  "Wij hebben het grootste mandaat," reageert Petteri Orpo van NCP, een centrum-rechtse partij. "Het voelt goed in het hart en het is duidelijk dat mensen verandering willen, ons beleid heeft de steun van de bevolking."

  Op nummer twee is de rechtse anti-immigratiepartij De Finnen (PS) geëindigd, met 20,1 procent. Deze partij zit op Europees niveau in een coalitie met onder meer de PVV, Vlaams Belang, Alternative für Deutschland en de partij van Marine Le Pen. Het is de eerste keer dat PS zo'n goed verkiezingsresultaat weet te behalen.

  "Aanscherping van het vreemdelingenbeleid is een duidelijk drempelprobleem. Ook willen we veranderingen zien in het economisch beleid en het klimaatbeleid," aldus Riika Purra van PS tegenover het Finse nieuwsmedium Yle. Volgens Yle komen er echter 'momenteel geen asielzoekers naar Finland, los van Oekraïense vluchtelingen'. Wel stelt Yle dat het klimaatbeleid van Marins regering 'qua doelstellingen het meest ambitieuze ter wereld' is. 

  Op een derde plek staat de SPD van Sanna Marin met 19,9 procent van de stemmen. Zij heeft de NCP gefeliciteerd met de verkiezingsoverwinning en stelt dat "de democratie heeft gesproken". Aangezien ze niet meer de grootste is, zal ze wellicht niet meer terugkeren als premier na de kabinetsformatie.

  Linkse partijen zijn hard onderuitgegaan bij de verkiezingen. De groene partij verliest zeven zetels, Links zakt van 16 naar 11 zetels, en een centrumpartij lijdt het grootste verlies van acht zetels.

  Formatie wordt lastig
  De linkse coalitie verliest hiermee zijn meerderheid in het Finse parlement. Volgens Trouw hebben de Finse kiezers de huidige regering vooral afgestraft vanwege het wankele binnenlandse economische beleid, zoals een forse inflatie en een te hoge staatsschuld. Vanwege deze hoge schuld was Marin genoodzaakt om allerlei bezuinigingen door te voeren. Ook voerde zij progressieve transgenderwetgeving in, terwijl soortgelijke wetgeving in Groot-Brittanië nog werd geblokkeerd.

  Met het verlies van een linkse meerderheid zal het volgens Trouw een spannende formatie gaan worden. De bal ligt nu bij overwinnaar NCP, maar meerdere partijen hebben al gezegd niet met de rechtse partij PS in zee te willen gaan vanwege de uitgesproken rechtse standpunten. Deze uitsluiting gebeurt ook bij de PVV in Nederland en de Zweedse Democraten in Zweden.

  Vorig jaar waren er ook rechtse verkiezingsoverwinningen in Zweden en Italië. Sinds hun aanstelling vormen de rechtse coalitie in Zweden en de Italiaanse premier Giorgia Meloni allerlei vernieuwend beleid door.

  0 reacties :

  Een reactie posten