Pieter Omtzigt: 'De regering heeft ons om de tuin geleid over censuur op social media'

Datum:
 • donderdag 27 april 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zegt dat de Tweede Kamer jarenlang "om de tuin is geleid" door de regering.


  Michael van der Galien 27-4-2023


  Want, zegt hij, de overheid heeft veel meer gedaan om 'desinformatie' te bestrijden op social media dan men bereid was om toe te geven.

  Op Twitter linkt Omtzigt naar het verhaal in het NRC Handelsblad dat gisteren veel stof heeft doen opwaaien. Daarin wordt uitgelegd dat er een 'denktank' bestond van ambtenaren en experts die contacten hadden met vertegenwoordigers van sociale media en er samen voor zorgden dat wat zij als 'misinformatie' labelden werd verwijderd, onderdrukt... en dat gebruikers zelfs werden geband.

  Maar, zegt Omtzigt, toen hij hierover vragen stelde de afgelopen jaren werd hij steeds met een kluitje het riet ingestuurd. "We zijn aardig om de tuin geleid," aldus Omtzigt.

  "De eerste keer dat ik vroeg: heeft NL toegang tot desinformatie portals, kreeg ik als antwoord: het ministerie van BZK heeft een trusted flagged status," gaat hij daarop verder. "Geen verdere informatie."

  "Toen heb ik de vraag opnieuw gesteld: meer onderdelen van de overheid bemoeiden zich met desinformatie: de NVWA, de kansspel autoriteit. Maar niemand op COVID-gebied (was al weinig geloofwaardig)," stelt Omtzigt. "

  Ook interessant: onmiddellijk na deze kamervragen nam Meta (Facebook) contact met mij op om mij te vertellen dat er trusted floggers waren bij BZK, de kansspel autoriteit. Maar niets met Corona..."

  Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Steun ons dus nu. Maak een klein of een groter bedrag over en help ons overeind te blijven.

  "Dat ligt dus behoorlijk anders blijkt nu. De regering kan beter spontaan een brief schrijven en uitleg geven. Maar dat zal wel niet gebeuren: dus samen met Nicki Verweij zal ik gewoon dezelfde vraag voor de derde keer stellen."

  "Het moge duidelijk zijn dat de eerdere antwoorden wel heel erg onvolledig zijn geweest. Zo kan ik als Kamerlid de regering niet controleren."

  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten