Door Jeroen Hetzler.

Een nieuwe ster is boven de kim van de toekomst gerezen. Dames en heren, ik stel u voor aan de heer Kees Vendrik.

Cornelis Constant Maria (Kees) Vendrik (Nijmegen30 januari 1963) is een Nederlands econoom en politicus. Hij was van 1998 tot 16 juni 2010 lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Na zijn vertrek uit de politiek werd hij in 2011 lid van de Algemene Rekenkamer. Van april 2017 tot juli 2022 was Vendrik hoofdeconoom bij Triodos Bank. Van 11 juni 2019 tot 21 september 2022 was hij daarnaast lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks. Per 3 november 2022 werd hij voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform. Bron

Kees Vendrik nam onlangs het stokje over van Ed Nijpels als voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform. […] “Ik heb minister Jetten beloofd dat ik dan ga drammen.”

Volgens Vendrik gaat het leven van veel Nederlanders flink veranderen, of ze nou willen of niet. Mensen zullen in de toekomst anders (of minder) reizen, duurzamer eten en anders wonen. […] Het hele systeem van energie en hoe wij elektriciteit opwekken komt uit de vorige eeuw. […] “Het tempo moet flink omhoog. Want we zitten in een dikke klimaatcrisis en stevenen af op catastrofale klimaatveranderingen.” Bron

Vendrik vindt dat het Kabinet met een beter verhaal moet komen, maar zelf slaat hij dezelfde alarmistische holle taal uit de al 50 jaar wordt gebezigd. Zijn uitspraken geven een goed beeld van wat ons te wachten staat, als dit allemaal werkelijkheid wordt. Dat wordt zeker geen feest voor de portemonnee waarmee Nijpels elke kritische vraag placht te omzeilen. Ons staan dwang en een terugkeer naar 19e -eeuwse armoe te wachten. Er moet van alles en er mag steeds minder. Goh, dit is nog eens pakkende taal waarmee de draagkracht van de moderne burger spectaculair zal toenemen!

Het beste, en tevens enige correcte, verhaal is dat er geen klimaatprobleem is. Alle pogingen om het verhaal van het IPCC wetenschappelijk te doen lijken lopen op niets uit. De oorzaak is duidelijk bij bijvoorbeeld Michael Mann met zijn hockeystickgrafiek. Zijn verhaal kon niet gereproduceerd worden, omdat hij zijn methode niet kenbaar maakte. Reproduceerbaarheid is het fundament van de wetenschap. Als we experimenten niet kunnen herhalen, kunnen we de resultaten niet vertrouwen, en als we resultaten niet kunnen vertrouwen, kunnen we geen wetenschap bedrijven. Mann werd dan ook betrapt op fraude.

Meneer Vendrik probeert alleen maar zijn GroenLinkse ideologie door te drammen en totale planeconomische controle te krijgen net als in de ‘goeie ouwe’ tijd van de USSR. Immers, dat hele klimaatverhaal is van oorsprong een ecologenverhaal uit de mond van Maurice Strong, de vader van het IPCC. U kent deze wel: de minister loog, het IPCC loog, Mann loog, wij ecologen. Deze en leugens, zoals de 97% consensus, worden langzaam maar zeker doorzien. Er is een beetje opwarming sinds 1850, iets meer dan 1 graad, omdat CO2 niets meer doet, verzadigd is. Dit valt meer mensen op.

Er lijkt daarom een verhevigde haast te ontstaan om de klimaatplannen door te drukken nu steeds meer burgers de ogen open gaan voor het klimaatbedrog, de indoctrinatie door de NPO en het hersenspoelen van schoolkinderen. Timmermans kan er ook wat van:

Haalt Europa die klimaatdoelen niet, zo wordt de burger ingepeperd, dan ‘valt de natuur om’ of wacht de wereld een klimaat-armageddon. Om al die ellende voor te zijn, moeten burgers en bedrijven van Brussel hun leven beteren. Nou nou nou, het is me wat, die vreselijke opwarming die maar niet wil komen. En dit allemaal gebaseerd op een klimaatmodel dat al lang door de metingen is gelogenstraft. Wat een ongeloofwaardig gemodder door Vendrik c.s.

Kortom, het draagvlak brokkelt verder af. Zie de ontwikkelingen rond stikstof. Elektriciteit opwekken zou niet meer van de tijd zijn, volgens Vendrik. Grappig, is hout verbranden dat dan wel?

Waar het namelijk in dit geheel aan ontbreekt is het overzicht van de vermogensdichtheid van de betrokken energiedragers. Vermogensdichtheid is in onderstaand overzicht uitgedrukt in Watt per vierkante meter (Zie Power density van Smil). Dan zien we meteen waarom die gehaaste overstap naar wind-, zon- en biomassa-energie een stap terug in de tijd is. Toen eeuwen geleden steenkool zijn intrede deed, liet men de wind- en watermolen direct voor wat ze waren. Kernenergie maakt zichzelf heel duidelijk. Heeft bovendien een leveringszekerheid van 98% tegen amper 30% voor wind of 10% voor zonnepanelen. Een kerncentrale levert gedurende 80 jaar. Wind en zon houden er na 20 jaar mee op. Wind en zon zijn dus rommel.


Conclusies zijn dat wij af moeten van wensdenkende klimaatfossielen als Vendrik c.s., we moeten de klimaathoax naar de prullenbak verwijzen, onze oren sluiten voor alarmisten en schreeuwlelijken als Timmermans, we moeten werk maken van kernenergie w.o. thorium (20% van het totale energiegebruik is elektriciteit) en zoeken in alle rust naar slimmere manieren om de overige 80% te vervangen voor iets beters. Dit is alles en dit doet de mens al tienduizenden jaren. We hoeven echt niet terug naar paard en wagen met fantastisch veel ‘extra’ agrarische banen.

Ceterum censeo Legem Climae delendam esse.

(Overigens ben ik van mening dat de Klimaatwet moet worden vernietigd,)

***