Kabinet schuift verantwoordelijkheid stikstofbeleid door naar provincies: Het kabinet heeft onrealistische verwachtingen van provincies in stikstofdossier

Datum:
 • maandag 3 april 2023
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  De verwarring in de provinciehuizen is groot,....  Kabinet schuift verantwoordelijkheid stikstofbeleid door naar provincies: Het kabinet heeft onrealistische verwachtingen van provincies in stikstofdossier


  Carlo van Remortel 2-4-2023

  Na dagenlang crisisoverleg in het kabinet hebben premier Rutte en vicepremiers Kaag en Hoekstra besloten dat de provincies aan zet zijn in het stikstofdossier. Maar de provincies zeggen dat ze met handen en voeten gebonden zijn en dat het Rijk eerst kaders moet stellen voordat zij aan de slag kunnen gaan.

  Gedeputeerde Mirjam Sterk van het CDA in Utrecht wil dolgraag aan de slag, maar ze geeft aan dat de instrumenten om plannen te maken met boeren ontbreken. Zo is bijvoorbeeld nog niet duidelijk wie de piekbelasters zijn, zijn er geen regelingen voor het verplaatsen van boerderijen en is het onduidelijk of innovaties standhouden bij de rechter. Daarnaast wijst Sterk op financiƫle kaders en regels die nodig zijn om het beleid uit te voeren.

  Premier Rutte heeft aangegeven dat er een 'pauze' komt in het stikstofbeleid en dat er opnieuw onderhandeld zal worden over stikstof. Tot die tijd ligt de bal bij de provincies, die volgens Rutte moeten versnellen. Maar volgens CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum in Overijssel kan dit niet zonder dat het Rijk eerst kaders stelt. Ook is het onduidelijk wat er moet gebeuren met de provinciale plannen die voor 1 juli ingediend moeten worden. Moeten de oude of nieuwe colleges dat doen?

  De verwarring in de provinciehuizen is groot, terwijl Rutte nog beweert dat de provincies "alle kaders hebben die ze nodig hebben". Sterk zegt dat dit niet klopt en dat het Rijk eerst de benodigde instrumenten moet aanreiken voordat de provincies aan de slag kunnen gaan. Sterk en haar collega's hebben al een aantal voorstellen ontwikkeld, maar ze vinden dat het Rijk hierin het voortouw moet nemen.

  De Chaos lijkt inmiddels compleet te zijn en het D66-stikstofgeneuzel zorgt er inmiddels voor dat het hele land tot stilstand komt. Het einde van Kabinet Rutte IV kan niet snel genoeg komen.

  Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

  DDS  0 reacties :

  Een reactie posten